Gärningarna kommer att beskrivas som grova dataintrång. Det uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Det gäller ett antal överbelastningsattacker som genomfördes för två år sedan mot två bankers hemsidor.

Computer Sweden har sökt kammaråklagare Anna Svedin och på Åklagarmyndighetens presstjänst vill man inte ge närmare detaljer, med hänvisning till att åtal väcks på tisdag nästa vecka och att förundersökningen då offentliggörs. Men i pressmeddelandet står att läsa att attackerna genomfördes i oktober och november 2015 mot två bankers hemsidor – och det ligger därför nära till hands att anta att de handlar om de attacker som bland annat riktade sig mot Nordea och Swedbank, något som Computer Sweden skrev om i november 2015.

En överbelastningsattack slog då ut Swedbanks hemsida, och därefter fortsatte attackerna – och drabbade bland annat även Nordea.

En och samma hackergrupp tog på Twitter på sig skulden för samtliga angrepp.

Senare i november 2015 greps en ung man i Växjö misstänkt för att ligga bakom attackerna. 

I pressmeddelandet inför tisdagens åtal skriver åklagarmyndigheten att gärningarna kommer att rubriceras som grova dataintrång eftersom ”ett stort antal bankkunder inte kunde använda hemsidorna på avsett sätt under en lång tid. Dessutom utfördes attackerna mot särskilt skyddsvärda mål och allmänhetens tillit till säkerheten i bank- och betalsystemet rubbades”.

Den kommentar kammaråklagare Anna Svedin vid Internationella åklagarkammaren ger innan åtalet väcks är:

– Förundersökningen har pågått under nästan två år och har varit mycket tekniskt komplicerad. Avgörande bevisning kom under sommaren 2017 genom rättslig hjälp från både England och Frankrike. Det är mycket tillfredsställande att vi nu kan väcka åtal i ärendet.