Statliga Green Cargo har drabbats hårt av it-problemen hos norska Evry. Flera av logistikföretagets system ligger nere vilket leder till stora problem i företagets tågtrafik.

– Det påverkar svensk industri. Det blir rätt stora påverkningar. Det är hela vårt nätverk som trafikerar cirka 270 orter i Sverige, säger kommunikationsdirektör Sohana Josefsson till DN.

Hon uppger att bolagets samtliga kunder kommer att beröras av stoppet. Däribland finns 300 svenska företag runt om i landet.

Driftstörningarna uppstod strax efter midnatt när Evry skulle uppgradera krånglande hårdvara i en av sina stordatorer. SJ:s biljettbokningssystem drabbades och låg nere fram till lunchtid på fredagen.

– I Sverige påverkas bland annat SJ, och det har samma orsak som i Norge. Den orsaken är ett hårdvarurelaterat problem i en stordator, säger Evrys kommunikationschef Geir Remman till Computer Sweden.

Teknikproblemen har slagit hårt mot Norge där flera miljoner bankkunder kan ha drabbats, rapporterar NRK. Sparbanken Sogn og Fjordane säger till kanalen att deras kunder varken kan använda mobilbank, internetbank eller kortbetalningar. Flera andra banker berättar om liknande bekymmer.

Läs ocksåÅtal för ddos-attacker mot svenska banker

Även Posten i Norge har it-system som påverkas av driftstörningen. Det kommer att leda till försenade paketleveranser i hela Norge under de närmaste dagarna.

Evry kan inte lämna någon prognos för när felet är löst, men skriver på sin hemsida att de satt in "alla nödvändiga resuser för att hitta och åtgärda felet".