Taxibranschen har fått känna av den digitala transformationen på bara skinnet – Uber nämns vid vart och vartannat event som en kraft som kommer utifrån och slår sönder en hel bransch med sin nya affärsmodell.

Men utmanaren har också satt fart på de traditionella aktörerna. På Taxi Stockholm har digitaliseringen hamnat högt på agendan – både för att vässa kundnyttan och för att skapa bättre interna processer.

– Man kan säga att vi i branschen är hårt ansatta av de nya globala aktörerna som Uber och Lyft. Men jag föredrar att säga att de gör oss hårt inspirerade till digitalisering, säger Taxi Stockholms vd Johan Lagerhäll.

Från att ha haft mest fokus på den fysiska förflyttningen har det nu vidgats till att också handla om andra delar av taxiresan.

– Nu ställs helt nya krav på bokningsgränssnittet, sådant som en smidig verifiering och enkla betallösningar. Där måste vi hänga med – den insikten är stor.

På Taxi Stockholm har det tagit sig den konkreta formen att man sedan några år har en särskild grupp som arbetar just med den digitala förnyelsen, en grupp som inte ligger under it-avdelningen utan mitt i organisationen med nära band till både ledning och it-avdelning.

– Vi har medvetet valt att bryta ut det för att skapa en grogrund för inspiration och att driva på att vi gör rätt saker som inte är helt aparta för den övriga organisationen, säger Johan Lagerhäll.

Förra året släpptes nya appar som man nu kontinuerligt utvecklar och lägger in fler möjligheter i.

– Det handlar om kundenkelheten och i stället för att ta jättehopp på 8,90 så tar vi det steg för steg. Det är en ständig vidareförädling som sker kvartal för kvartal som längst.

Han konstaterar att en del faktiskt finns en del tjänster som inte alla riktigt känner till ännu.

– Det går exempelvis att lägga in sina kortuppgifter och sedan resa utan att betala i bilen. Eller man kan prata med Siri och boka taxi.

Läs också: Uber låter AI sätta priset – räknar ut hur mycket du är villig att betala

Men det gäller också att sy ihop de olika bokningsgränssnitten åt kunden.

– I dag vet vi vem du är om du bokar på nätet eller i mobilen, men inte om du ringer. Där vill vi skapa en mer sömlös upplevelser där det inte ska spela någon roll vilken kommunikationsväg du väljer, säger Johan Lagerhäll.

– Fast under förutsättning att kunden vill ha det så, vi följer självklart det regelverk som finns.

Trots att Taxi Stockholm nu bygger digitala muskler finns det en sak där Uber har en fördel som är svårt att slå – de har byggt en digital plattform som innebär att de kan erbjuda sina tjänster globalt.

– Att människor kan resa i hela världen och använda samma app överallt är deras styrka, säger Johan Lagerhäll.

Hur möter ni det? Bygger ni allianser med lokala taxibolag runt om i världen?

– Ja, ett sådant arbete pågår. Och där är det inte tekniken som sätter hinder utan snarare att vi måste kunna gå i god för att de bolag vi samarbetar med möter de kvalitetskrav våra kunder förväntar sig.

På sikt ser Johan Lagerhäll dock andra utmaningar för taxibranschen.

– Mängden fordon i staden är ett problem – det handlar både om framkomlighet och miljömässigt. Därför är det strategiskt intressant att reflektera över hur taxi kan fungera som komplement till andra typer av färdmedel. Och då kanske konkurrenten är privatbilismen.

Han beskriver hur taxi skulle kunna bli en pusselbit i ett ekosystem av transporttjänster.

– Man kanske åker kollektivtrafik ibland, cyklar ibland, tar en promenad – men andra gånger behöver man en mer personligt avpassad tjänst som taxi. Det tror jag är en samhällelig utveckling som vi måste bejaka.

För att få ett sådant nätverk av tjänster att fungera krävs att det finns trafikdata som man kan bygga på. Och trafikdata är sådant som Taxi Stockholm egentligen alltid jobbar med – men inte i samma omfattning, konstaterar Johan Lagerhäll.

– Våra taxiförare har ju utifrån sin erfarenhet haft en kunskap om vad som sannolikt händer i stan inom en halvtimme. Men nu kan vi skruva på det ytterligare med datafångster och addera ytterligare till den kompetens som finns.

Läs också: Cabonline kontrar Uber med ny teknik och plattformstänk

Johan Lagerhäll kastar en blick på sin dator och konstaterar att Taxi Stockholm för tillfället har 1340 mätpunkter ute i Stockholmstrafiken – eller med andra ord taxibilar som är ute och kör.

– Där börjar vi också förstå att det inte bara är ett värde för oss själva utan också för potentiella partner i vår omgivning. Med hjälp av de data som flyter in från våra bilar kan man få indikationer på hur trafiken flyter eller risken för halka och så vidare, säger han.

– Insikten om att det faktiskt utgör ett väsentligt värde för att vi bearbetar den på ett annorlunda sätt.

Är det ett potentiellt nytt affärsområde för er?

– Det skulle minst kunna vara en grund för fördjupade samarbeten i alla fall.

Hur ser då Johan Lagerhäll på den kommande revolutionen i transportbranschen – förarlösa bilar.

– Vi vet ju inte när det händer även om vi kan räkna med att det händer. Sedan är ju frågan vem som äger flottan av förarlösa fordon, vem som servar och underhåller dem., säger han.

– Det vi kan räkna med är att det i en förlängning väsentligt kommer att förändra rollen för de som är dagens förare.

Men det behöver inte innebära att det inte kommer att behövas personer som följer med i bilarna, tror han.

– Kanske blir det någon slags värd eller så – tänk exempelvis en skolskjuts, frågan är om det känns bra för föräldern att sätta ett barn ensamt i ett fordon. Och jag kan väl tänka mig att det krävs någon mänsklig handpåläggning för att se till att fordonen underhålls och så även om mycket automatiseras.

Utgångspunkten är ändå att se till att hålla sin konkurrenskraft även i en sådan värld.

– Jag har inte de fullständiga svaren men vi följer självklart det som kan bli affärsmässigt disruptivt.