Han tar över Software AG i Norden

Daniel Eliasson
Daniel Eliasson.

Software AG har plockat in en ny Nordenchef i Daniel Eliasson. Han kommer närmast från BMC Software, där han var ansvarig för storkundsteamet i Norden, och har tidigare även varit landschef för Norge och Sverige. Dessförinnan arbetade han på Sterling Commerce.

– I mina tidigare roller har det handlat mycket om att låta it ge stöd i digitala initiativ, att hjälpa företag att bli mer effektiva. Vad som lockade med Software AG är att vi finns i själva kärnan för digitaliseringen. Software AG är inte bara ett stöd i digitaliseringen, utan våra lösningar möjliggör den, säger han om sitt nya uppdrag.

Software AG har tidigare i år köpt Cumulocity, en avknoppning från Nokia, och det köpet är ett led i det tyska mjukvarubolagets allt större satsning på IoT. Daniel Eliasson kommer att ansvara för Danmark, Finland, Norge och Sverige, och rapporterar till Bo Gyldenvang, som är chef för regionen Storbritannien, Irland och Norden.

Talangjägare byter Ework mot Sigma

Elin Hölcke
Elin Hölcke.

Elin Hölcke är ny vd på Sigma Young Talent, dit hon anländer från konsultmäklaren Ework. På Sigma Young Talent är man, som namnet signalerar, inriktade på att hitta talanger inom it som är i början på sin karriär. Det sker delvis genom traineeprogrammet Tomorrow Talent, där man varvar utbildning med kunduppdrag och med stöd från seniora mentorer. Arbetet att hitta ännu fler talanger ska nu alltså ledas av Elin Hölcke.

– Vi är väldigt stolta och glada att Elin valt Sigma som sin nästa arbetsgivare. Vi ser en stor potential i framtidens it-talanger och Sigma Young Talent har fokus på att attrahera och utveckla talanger och säkra att de har rätt kompetens för att kunna bidra med innovativa it-lösningar hos våra kunder, är orden som Lars Kry, vd på Sigma IT Consulting, välkomnar sin nya talangchef med.

– När jag fick frågan om rollen som vd i Sigma Young Talent var det ingen tvekan. Det känns så inspirerande att tillsammans med mina nya kollegor få bygga upp och utveckla verksamheten för unga talanger i en koncern med stor tillväxt och höga ambitioner kombinerat och en varm och mänsklig företagskultur. Jag känner starkt för Sigmas vision ”Expect a better tomorrow”, säger Elin Hölcke.

Hon tar över på Sonat

 Malin Persson
Malin Persson.

Sonat, som jobbar med logistik, har rekryterat en ny vd, med det uttalade uppdraget att ta bolaget in i framtidens logistikbransch. Det blir Malin Persson som tillträder tjänsten den 20 november. Hon kommer närmast från ISS Service Excellence, där hon arbetat med olika typer av affärsansvar, men har även erfarenhet från ledande positioner inom en mängd områden. Bolagets tidigare vd och grundare, Kjell Rundqvist, övergår istället till att ansvara för utvecklings-, sälj- och marknadsfrågor.

– Vi ser att Malins förmåga och erfarenhet, inom bland annat outsourcing och verksamhetsledning, kommer att tillföra viktig kunskap i att stärka Sonats fortsatta tillväxt. Hennes blick för kundvärde och långsiktiga relationer är mycket värdefull för oss. Med Malin vid rodret står Sonat väl rustat för att ta nästa utvecklingssteg, säger styrelseordförande Stefan Ström.

– Mitt mål är att skapa affärsnytta med ett humanistiskt perspektiv. Sonat är ett spännande bolag med framtidsanda och korta beslutsvägar. Jag hoppas, utöver min kompetens och erfarenhet, att kunna tillföra ett entusiasmerande arbetssätt som skapar optimism och framåtanda tillsammans med våra medarbetare, säger Malin Persson.

Test-vd:n verifierad som årets pionjär

Hamdija Jusufagic, huvudägare och vd för System Verification, har utsetts till Årets Pionjär i Skåne. Det är ett pris som drogs igång 2009 av stiftelsen IFS, Internationella Företagarföreningen i Sverige, och delas ut årligen i samarbete med ALMI och SEB.

Hamdija Jusufagic
Hamdija Jusufagic, grundare och vd för System Verification blev Årets Pionjär i Skåne 2017. Här tillsammans med Mohamad Godeh, Nablus Mejeri, Årets Nybyggare i Skåne 2017.

Priset tillfaller en person med utländsk bakgrund som bott i Sverige under längre tid och som genom hårt arbete lyckats skapa ett tillväxtföretag och som står för nytänkande i sin bransch. Årets prisceremoni för Skåne hölls den 4 oktober på High Court i Malmö, och från juryns motivering framgår:

“Årets Pionjär grundade System Verification i Malmö 2002 och det är idag ett internationellt, innovativt och konkurrenskraftigt bolag med imponerande resultat och ständig tillväxt som stöttar sina kunder genom hela digitaliseringsprocessen. Ägaren själv vill inte bara se sina bolag växa utan även sina medarbetare och hela samhället. Hans motto genom livet har varit att bekämpa orättvisor, se möjligheter, ta ansvar och att bidra till samhället. Engagemang, professionalitet, tydliga mål och stort samhällsansvar kännetecknar denna entreprenör och människa som redan hyllats av många.”

– Det är en stor ära och en glädje att vårt arbete uppmärksammas på detta fina sätt. Den potential vi såg för kvalitetssäkring av mjukvara för femton år sedan har verkligen besannats och vi har med avstamp i den expertisen lyckats breddat oss till att idag hjälpa kunder med helheten, från innovation till färdig produkt. Priset inspirerar oss att fortsätta utveckla bolaget och branschen, säger han själv om utmärkelsen.

Den 26 oktober koras tävlingens nationella vinnare på Stockholms slott, där kungen kommer att vara prisutdelare.

Han blir digitaliseringsambassadör

Henrik Edin
Henrik Edin.

Henrik Edin, tidigare förbundsordförande för Liberala Ungdomsförbundet, arbetar från och med den 2 oktober som näringspolitisk expert på IT & Telekomföretagen.

– Vi är väldigt glada att kunna komplettera vår näringspolitiska och opinionsbildande verksamhet med ytterligare en expert. Våra medlemsföretags villkor styrs till stor del av politiska beslut, och en viktig del av vårt uppdrag är att säkerställa att frågor som rör digitaliseringen av Sverige är prioriterad på den politiska agendan. I detta arbete kommer vi ha mycket stor nytta av den erfarenhet och kunskap Henrik tar med sig från sin bakgrund inom politiken, säger David Mothander, förbundsdirektör på IT & Telekomföretagen.

– Hastigheten med vilken digitaliseringen revolutionerar samhället är imponerande. Vad som ofta är mindre imponerande är politikens förmåga att hålla tempo. Det är därför en mycket viktig uppgift att förklara digitaliseringen ur både ideologiska och politiska perspektiv. Jag ser nu mycket fram mot att vara en del av det arbetet. Vinsterna av en stark bransch är någonting som Sverige inte har råd att gå miste om, säger Henrik Edin själv om det kommande uppdraget.