Atlas Copcos förra vd Ronnie Leten nomineras som styrelseordförande i Ericsson. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ronnie Leten är ledamot av SKF:s styrelse, styrelseordförande i Electrolux och är föreslagen som ordförande i den stundande Atlas Copco-avknoppningen Epiroc.

Vidare föreslås Kurt Jofs, ansvarig för Ericsson Networks under 2003-2008 och i dag styrelseordförande i Tieto, som styrelseledamot i Ericsson.

I en kommentar från valberedningen säger dess ordförande Johan Forssell, Investors vd, bland annat att Ronnie Leten "har ett mycket starkt track record när det gäller värdeskapande", är en "mycket skicklig affärsman, tekniskt kunnig och strategiskt mångsidig" med betydande erfarenhet av digitalisering av stora verksamheter.

Läs också: Kulturchock när Ericsson plöjde väg för ständig leverans

Kurt Jofs bedöms bidra med "kompletterande kompetens och erfarenhet" till styrelsen tack vare djup kunskap från och bakgrund inom it- och telekombranschen, "inte minst från tidigare uppdrag inom Ericsson".

Ericssons styrelseledamot sedan 2013, norskan Kristin Skogen Lund med bakgrund i bland annat Telenor, har meddelat valberedningen att hon inte står till förfogande för omval.

I ett separat pressmeddelande meddelar Electrolux att Ronnie Leten lämnar vitvarubolagets styrelse, där han har suttit sedan 2012, sedan 2014 som ordförande.

Nyhetsbyrån Direkt