I somras blev det klart att Georgi Ganev vid årsskiftet lämnar Dustin för att istället bli vd för Kinnevik. Idag presenterar Dustin efterträdaren, och det blir Thomas Ekman som tar återförsäljarjättens roder från och med 1 januari.

Thomas Ekman kommer närmast från rollen som vd på taxiutmanaren Cabonline Group och han sitter även med i Com Hems styrelse. Men mest känd för branschen är han troligen från sin tid som Sverige-vd på Tele2. Men nu väntar alltså det numera nordiskt storsatsande Dustin på honom.

– Det känns riktigt roligt. Dustin är ett fantastiskt spännande bolag i en bransch som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger han om det nya uppdraget.

Läs ocksåCabonline kontrar Uber med ny teknik och plattformstänk

2016 lämnade han operatören Tele2 för att istället tampas med taxivärldens digitalisering på Cabonline. Och även om den taxiresan, som fortfarande pågår fram till årsskiftet, blev ganska kort låter Thomas Ekman mycket nöjd över den erfarenheten.

– Vi har hunnit göra otroligt mycket under den tiden. Vi har digitaliserat bolaget, expanderat till andra länder och tagit det till börsen, så det har varit en intensiv period. Sedan dök det här upp, och med det spännande läge som Dustin befinner sig i kändes det helt rätt.

Hur skulle du beskriva "Dustins spännande läge" lite närmare?

– Dustin har en otroligt stark plattform. Basen är onlinehandel och sedan kan man utifrån det expandera i värdekedjan och ta sig an fler och fler lösningar. Det viktiga är att få ihop ett digitalt gränssnitt med att det ska vara enkelt att handla. Sedan har vi utmaningen i det som brukar kallas den sista milen, att man kan leverera ut varorna i snabb takt och med rätt precision. Alla ser inte utmaningen i det, men när det gäller det analoga momentet i den digitala upplevelsen har Dustin ett försprång.

Har du själv någon erfarenhet från e-handel?

– Naturligtvis från det som man sätter upp som operatör. Och sedan var jag på MTG under många år och var med och byggde upp Cdon och Dvdon, och fick vara med om alla de utmaningar det innebär med logistik.

Läs ocksåEricsson får ny styrelseordförande

Thomas Ekman säger att han gärna väntar med att kommentera frågor som vad man vill med de senaste nordiska förvärven, och hur stor satsningen på konsumentdelen Dustin Home ska vara framöver, tills den dag då han faktiskt har börjat på sitt nya jobb, det vill säga 1 januari.

Men det är tydligt att Dustin under de senaste åren har satsat på att odla sin särart. Och det är just rollen som e-handlare, där man även har rötter från den klassiska katalogförsäljningen, som har lyfts fram i allt högre grad än tidigare. Och även om man fortsatt köpa på sig specialistbolag inom olika områden kommer e-handeln och logistikmotorn fortsätta vara navet. Det budskapet kan den nya vd:n lämna redan nu.

– E-handeln är fortfarande en stark grundpelare att stå på, och det är bättre att bygga utifrån sin styrka. Det är motorn och den vill vi inte komma bort ifrån, säger Thomas Ekman.