Hos HP gör man just nu en stor satsning på virtual reality, VR, riktat mot företag. Hos hårdvaru-HP, det vill säga HP Inc-delens kontor i Stockholm, har man just nu ett av 13 HP VR Immersion Center som byggts upp runt om i världen. Där demonstreras ett flertal användningsområden för VR riktat mot företagsmarknaden. 
 
– Norden ligger lågt fram när det gäller ny teknik, så det är viktigt att det finns här. Nu är tekniken mogen på ett helt annat sätt än tidigare. Både hårdvara och applikationer är tillräckligt bra, och det gör att det blir relevant nu, och eftersom vi är starka inom Workstation-system är det en naturlig sak för oss, säger Stefan Jeleby, produktchef för HP Workstation.
 
Det krävs dock en Workstation, eller pc:ns Formel 1, som Stefan Jeleby säger, för att kunna använda VR på ett välfungerande sätt. 

Läs också: Simsalabim säger Microsoft och tar patent på AR-trollstav
Och med hjälp av den specialdesignade ryggsäcksdatorn och ett par HTC Vive-glasögon kan man till exempel prova att gå in i en möblerad lägenhet där inredningen kan flyttas runt, gå runt i en lokal för uthyrning och se den från olika perspektiv samt inte minst gå in på en specifik plats i en ritning för ett hus som håller på att byggas. 
 
hp vr
Och i det sistnämnda fallet demonstrerar Stefan Jeleby det som verkligen är skillnad från tidigare VR-demonstrationer, och det är den del han kallar livelänken. Där kan man inne i cad-ritningen ändra i designen, och samtidigt se den aktuella förändring man gör även inuti i det virtuella husbygge man är inne i.
 
– Det är där vi befinner oss nu, och det är något som verkligen kan underlätta för företagskunder. Livelänken är en funktion som gör det så enkelt att man verkligen minskar trösklar i arbetet. Man kan jobba med vanliga cad-modeller men behöver inte göra några extrasteg utan kan direkt se hur en förändring känns i rätt miljö, säger han. 
 
Bland de kunder som är den intressantaste måltavlan för företags-VR nämner han infrastrukturutveckling, samhällsplanering, produktutveckling i industrin samt givetvis kommersiell underhållning. 
hp vr
– Vi ser stor möjlighet i kommersiell VR och idag finns det en tydlig affärsnytta för företagen.
 
Ett tydligt problem med VR är att det är betydligt lättare att förstå poängen med det med efter att man faktiskt har provat det, än om man bara verbalt nämner dess fördelar.

Eftersom det oftast medför en rejäl kostnad för att kunna dra nytta av tekniken på rätt sätt är det ingen självklar investering, men Stefan Jeleby tror att den som väl testar kommer att tycka det är värt pengarna.
 
– Vi tror det. Det effektiviserar beslutsprocesser oerhört vad gäller ny design, och man kan visualisera känslan av en produkt redan innan det är byggt. Så det finns stora kostnader att spara i utvecklingsarbetet. Det kan tyckas dyrt att köpa, men som företag kan du snabbt tjäna in det.

Läs också: Här är Gartners 10 hetaste it-trender 2018
 
Och VR-missionerandet från HP görs nu på flera håll. Bolagets produkter finns exempelvis utplacerade i en handfull Ikeabutiker, där man kan testa att bygga sitt eget nya kök i VR. Och man har även varit med på Ateas stora turnerande event IT-Arenan, där man demonstrerar de möjligheter som finns med VR, men även med augmented reality, AR och mixed reality, MR.
– Vi har även haft ett eget event för kunder och partnerledet, där vi har fått bra feedback från våra partner som sade att man verkligen kan se affärsnyttan med VR idag.