På det stora hela står den globala pc-marknaden och stampar. Det är inte de branta nedgångar det var för ett par år sedan, men heller inga ökningar.

Totalt gick pc-försäljningen under tredje kvartalet ned med 0,5 procent under tredje kvartalet. Det innebär att 67,2 miljoner enheter såldes i världen. Det här visar analyshuset IDC:s senaste siffror.

Men trots minskningen väljer IDC att se siffrorna positivt, och menar att det är bättre än tidigare prognoser (tidigare trodde de på en nedgång på 1,4 procent) och att pc-marknaden totalt sett under de senaste kvartalen har stabiliserats.

”Tillbaka-till-skolan-effekten” gäller inte bara Sverige utan det är en av de faktorer som IDC pekar på som gjorde att försäljningen var bättre än väntat. Den andra faktorn de pekar på är att försäljningen på tillväxtmarknaderna går bra.

Läs mer: Därför ger sig Google in i hårdvaruträsket

Därtill har komponentbristen som plågat pc-marknaden de senaste kvartalen förbättrats och utgjorde inte något större problem under den här perioden.

– Tillväxtmarknaderna återhämtade sig bättre än väntat, men de övergripande resultaten speglar den stabilisering som vi trott skulle följa när komponent- och lagersituationen rättat till sig, säger Loren Loverde, analytiker på IDC.

Loverde tillägger att hon tror på en liten nedgång också under fjärde kvartalet och för helåret.

Tongångarna är annars positivare när det gäller den europeiska pc-försäljningen än den amerikanska. Här talar IDC om ”tydliga tecken på framsteg och en stabilisering”. I Europa är bärbara pc otvetydigt drivkraften. Stationära pc minskar, men hålls ändå uppe till viss del av gaming-trenden.

Läs mer: Så har "tråkiga" Thinkpad överlevt ett kvarts sekel

På leverantörssidan har HP under året gått förbi Lenovo som största tillverkare globalt. HP har senaste kvartalet en marknadsandel på 22,8 procent efter en försäljningsökning på sex procent.

Lenovo är tvåa med 21,6 procent av marknaden.

Därefter följer Dell (16,1 procent), Apple (7,3 procent) och Asus (6,2 procent).