Det var en minst sagt stökig morgon för Trafikverket, som brottades med försenade tåg över hela landet. Orsaken var att de system hos myndigheten som är webbaserade inte fungerade som de ska.
– Det var våra internetleverantörer som råkade ut för överbelastning i sina system, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
De två internetleverantörer det handlar om är det numera Tele 2-ägda TDC samt DGC.
På DGC bekräftar man att det är flera attacker som har riktats mot Trafikverket, både under natten och dagen.
– Jo, det här är en ddos-attack. Först har man skickat mycket bandbredd. När de attackerna avvärjdes har man sedan förfinat attacken och bytt mönster för att försöka skada tjänsten på annat sätt. Vi har suttit i möte med Trafikverket under dagen, säger Patrik Gylesjö, affärsområdeschef för datakomtjänster och vice vd på DGC.
Han säger att det rör sig om en ganska standardmässig variant av ddos-attack.
– Det här är ett ganska vanligt fenomen. Det här är inte en så stor attack, vi har sett betydligt värre. Det här har blivit väldigt kommersialiserat och en sådan här attack kan skolungdomar beställa på nätet med hjälp av ett kreditkort idag. Vi vill inte spekulera i vem som ligger bakom. Det överlåter vi åt Trafikverket, säger han och konstaterar vidare:
– Det kan vara ett pojkstreck eller någon som försöker undersöka vilket skydd Trafikverket har. Det påbörjades redan inatt och höll på in på morgonen. Nu har vi tillsammans med Trafikverket utökat beredskapen för att se vad som händer de kommande dagarna.
Läs också: Försvaret rustar för cyberkrig – ska slå tillbaka mot it-attacker
Attacken gjorde att de reservsystem som finns fick träda i kraft. Resultatet blev dels att webbplatser låg nere, men även att tågtrafik i hela Sverige drabbades av förseningar.
– Överbelastningen påverkade alla våra webbaserade system. Från tågtrafiken till webbplats och Skype och andra system. Nu kontrollerar vi att allt fungerar som det ska och ska naturligtvis se över hur vi ska göra för att undvika att det händer igen, säger Sven Lindberg på Trafikverkets pressavdelning.
Att webbplatserna låg nere låter inte särskilt konstigt om internetleverantörerna påverkas. Men vad är det trafikmässigt som påverkas när de webbaserade systemen inte funkar?
– Det är beskedet från trafikledningen ut till lokförarna om att de kan köra. Den delen fick skötas analogt när det hade slagits ut, och då tar det lite längre tid, säger Sven Lindberg.
Läs också: Utredare: Det ska bli enklare att spåra svenska ip-adresser
Bengt Olsson säger att det finns reservsystem som ska träda in när det ordinarie inte fungerar som det ska. Och det är också vad som hänt.
– Orderingången till tågen fick skötas manuellt. Vi får titta på vad som har gjort det ena och det andra, och vad vi har för backup och vad vi behöver se över. Vi har tre stycken backup-system och nu fick vi gå över till ett långsammare system, säger han.
Och det gjorde som sagt att tågtrafik över hela landet påverkades.
– Vi har som högst haft 20 minuters försening på de pendeltågslinjer vi har, och när det gäller fjärrtåg har det varit upp till mellan 20 och 30 minuters förseningar, säger Bengt Olsson.