Auktionen, som varar fram till torsdag nästa vecka, handlar om knappt 0,6 bitcoin till ett värde av ungefär 23 000 kronor. Det uppger Kronofogden i dag.

Det här är första gången den virtuella valutan auktioneras ut i de här sammanhangen, och pengarna går som alltid till att betala någons skulder.

– Tillgångar är inte bara bilen på uppfarten eller pengarna på bankkontot. Vi lever i en digital värld, och numera letar vi efter tillgångar i såväl datorer och hårddiskar som i telefoner och webbtjänster, säger Johannes Paulson, verksamhetsutvecklare på Kronofogden.

Läs också: Bitcoin slår rekord igen – kryptovalutans kurs når 1 567 dollar

Hos Kronofogden påpekar de särskilt att de sedan flera år tillbaka samverkar med polisen och andra myndigheter för att säkra tillgångar som hittas hos personer med koppling till organiserad brottslighet.

– Eftersom du inte har pengarna på ett bankkonto knutet till ditt namn kan du handla i princip helt anonymt. Det har gjort bitcoin till ett populärt betalningsmedel bland kriminella. Vår förmåga att hitta och mäta ut bitcoin kan därför vara en viktig pusselbit i arbetet med att försvåra och motverka organiserad brottslighet, säger Johannes Paulson.

Kronofogden uppger vidare att bitcoin kan förekomma i två situationer hos dem. Antingen att de blir tipsade av någon eller att de misstänker själva att den skuldsatta äger bitcoin. När de har sådana misstankar försöker de spåra, mäta ut och därefter sälja innehavet.

Läs också: Inte bara bitcoin – här är fem områden där företag redan använder blockkedjan

Det händer mycket runt bitcoin nu. Förra veckan skrev Computer Sweden om hur den välkända investmentbanken Goldman Sachs har planer på att lansera en ny handelstjänst med den virtuella valutan.