Samsung Electronics redovisar ett rörelseresultat för tredje kvartalet på rekordhöga 14 500 biljoner won, vilket motsvarar 104 miljarder kronor. Det är något högre än de 14 300 miljarder som väntades enligt Bloomberg, och siffran är bolagets högsta någonsin. Det framgår av den preliminära kvartalsrapporten.

Omsättningen uppgick till väntade 62 000 miljarder won. Det slutgiltiga nettoresultatet och hur de olika divisionerna gått kommer att framgå först när den egentliga rapporten publiceras om ungefär två veckor.

Kwon Oh-hyun
Kwon Oh-hyun.

Men trots rekordvinsterna är det långt ifrån bara glädje hos den sydkoreanska jätten. Från den preliminära rapporten framkommer även ett besked om att Samsungs vd Kwon Oh-hyun kommer att avgå, eftersom bolaget enligt honom just nu går igenom sin värsta kris någonsin, trots de finansiella framgångarna.

Läs också: Kina godkänner HP:s köp av Samsungs skrivare – på vissa villkor

Det han syftar på är främst det som skedde i augusti. Då dömdes bolagets ordinarie vd Jay Y Lee, som dessutom är barnbarn till Samsungs grundare, till fem års fängelse efter en korruptionsskandal som även ledde till att Sydkoreas president avgick.

Och Kwon Oh-hyuns plötsliga avhopp väcker så klat en hel del förvåning hos analytikerna.

– Tajmingen är oförklarlig. Samsung visar rekordvinst, och det kommer att bli ännu bättre i fjärde kvartalet, och det drivs framför allt på av Kwons komponentverksamhet, kommenterar Park Ju-gun, analyschef på CEO Score saken till Reuters.

Läs också: Därför håller ärkerivalen tummarna för Iphone X

Kwon Oh-hyun brukar ses som nummer två i hierarkin inom Samsung Group. Utöver att vara styrelseordförande leder han komponentdivisionen och även skärmverksamheten. Enligt Reuters ska han nyligen ha sagt att det är dags att ”starta på nytt med nya krafter och ett yngre ledarskap” och tillagt:

– Tack och lov gör vi rekordvinst just nu, men det är frukten av tidigare beslut och investeringar. Vi lyckas inte ens vara nära att hitta nya tillväxtmotorer om vi läser framtidstrenderna just nu.