Som vi har skrivit tidigare planeras ett rejält bygge i Horndal, i Avesta kommun. Och efter en längre tids tystnad från de inblandade parterna bekräftar nu Google för Dagens Nyheter det de flesta redan anat, att det är it-jätten som är köparen av den aktuella marken.

– Vi har köpt 109 hektar mark i Avesta kommun, strax utanför Horndal, säger Googles kommunikationschef Farshad Shadloo.

Läs också: Kinesiska jätten blickar mot Sverige för nytt bygge av datacenter

Han konstaterar att affären slutgiltigt blev klar i går, och att bolaget under nästa år kommer att börja bygga den kringliggande infrastrukturen, men Farshad Shadloo betonar samtidigt att det inte betyder att det slutgiltiga beslutet om att bygga datacentret är taget.

– För närvarande har vi inga planer på att utveckla på denna mark, men vi vill säkerställa att vi har framtida alternativ för byggnation av datahallar i Europa om vår affär så kräver. Vi planerar inte att fatta beslut kring detta inom en snar framtid, säger han till DN.

Och efter att hysch hysch-perioden nu är slut bekräftar även Avesta kommun Googles köp och välkomnar it-jätten till kommunen.

”Vi kan idag bekräfta att Google har köpt 109 hektar mark i Avesta kommun, strax utanför Horndal. Avesta kommun är mycket stolta och glada att vara utvald ort för Google. Avesta har en lång historia som en viktig ort i Sveriges basindustri. Vår historia tillsammans med vårt geografiska läge, utmärkta infrastruktur och den höga kompetens som finns i regionen, har varit viktiga ingredienser i Avestas presentationer som en ort för Google. I alla etableringsförfrågningar arbetar Avesta kommun med några honnörsord som ”handlingskraft, professionalitet, trovärdighet och tillit” vilket i allra högsta grad gäller även i detta fall”, skriver kommunen på sin sajt och följer upp med:

”Vi är mycket glada att Google har valt Avesta, men vad vi känner till så finns det inga planer på att bygga datacenter i dagsläget. För övriga frågor hänvisar vi till Google”.