Jobtech kan revolutionera den svenska arbetsmarknaden – det är Erik Sandström som är chef för digitala tjänster på Arbetsförmedlingen övertygad om.
Uttrycket jobtech står för teknisk innovation kring arbetsmarknaden.
– Den definition vi använder är att jobtech utmärks av samarbete mellan flera aktörer för att erbjuda bättre tjänster till de som söker jobb och de som vill anställa, säger Erik Sandström.
För ett år sedan presenterade han Arbetsförmedlingens nya kur för att göra jobbmatchningen på arbetsmarknad smidigare – ett ekosystem för digital jobbmatchning där de bjöd in externa aktörer att medverka.
Från Arbetsförmedlingens sida låter man aktörerna använda sig av datamängderna i Platsbanken och nu arbetar man på att få en plattform på plats där det också ingår några fler kärnkomponenter. Arbetsförmedlingen håller på att ta fram en kompetensdatabas. Genom att söka i jobbannonser sållar man fram kompetenser som efterfrågas och hur de hänger ihop på olika sätt – i dag ligger 40 000 kompetenser i den beta som utvecklats.
På en träff med andra aktörer, Jobtech Forum, i dagarna visades den upp för första gången. Genom att klicka sig ner från exempelvis projektverksamhet kommer man vidare till flera olika områden kopplade till det – kanske väljer du då projektarbete och kommer då vidare till flera roller som finns inom projektarbete och under dem kan du sedan se olika kompetenser som kan vara aktuella och intressanta för just den sortens arbete.
– Yrken blir allt mindre relevanta – de är statiska. Kompetenser däremot kommer och går och det krävs mycket mer för att förstå hur de hänger ihop. Så vi höjer ambitionsnivån.
Läs också: Arbetsförmedlingen öppnar sin jobbplattform för externa aktörer – så ska fler få jobb
En annan kärnkomponent i den plattform som Arbetsförmedlingen vill erbjuda är en matchningsmotor.
Som en del i det har man tagit fram en tjänst där den som söker arbete kan hitta alla olika tjänster samlade och också kan klicka sig fram till olika arbeten genom att ringa in sin egen profil via interaktiva frågor. Tjänsten, med arbetsnamnet Jobstore, lanseras inom kort enligt Erik Sandström.
– Det finns en djungel av olika jobbsökartjänster, vi landade på runt 300 när vi räknade. Nu har vi samlat dem på samma sätt som det finns tjänster som samlar olika flyg eller hotell och ger dig sökresultat baserat på vad du fyller i.
Men den tjänst som gav mest gensvar i publiken var mer proaktiv. Genom att samla in ekonomiska data kring företag från Bolagsverket och få en bild av antalet anställda och nyrekryterade via arbetsgivaravgiften från Skatteverket så går det att förutsäga vilka som ska rekrytera. Var det är läge att spontanansöka helt enkelt.
– Spontant ser jag framför mig företag som utnyttjar detta till att vända sig till företag som inte ännu insett att de behöver rekrytera, visa dem att de har ett behov och erbjuda sin hjälp, säger Erik Sandström.
Ännu är tjänsten inte släppt och det är också oklart om Arbetsförmedlingen kan göra källkoden öppen eftersom den bygger på data från andra myndigheter. Ändå är Erik Sandström optimistisk och tror det åtminstone kommer att kunna läggas ut öppna api:er under första halvåret nästa år.
På jobtechdev.se delar Arbetsförmedlingen med sig av de grundtjänster som utvecklas. Där ligger också historiska data från Platsbanken sedan tio år tillbaka.
– Den vet jag att företag använder sig av redan i dag för att hitta arbetskraft.
Läs också: Här är Arbetsförmedlingens nya grepp – "digitaliseringen gick inte att driva från it-avdelningen"
Ännu har andra aktörer inte delat med sig så mycket på sajten, men ett litet bolag har lagt en tjänst där så att andra kan utnyttja den och bygga vidare.
– Så långt som möjligt vill vi ju att alla lägger ut öppen källkod där så att alla kan bygga vidare och så blir alla vinnare.
En del har tyckt att det är märkligt att Arbetsförmedlingen går in på det här sättet och ser det som ett sätt att påverka konkurrensen.
– Jag ser det som att vi med skattemedel höjer nivån på konkurrensen. Informationen om de arbetssökande och arbetsgivarna äger de själva - att bygga en databas på det är inte där man vinner konkurrensen. Bygger vi ett ekosystem så är det genom algoritmer, smart sök och attraktiva sätt att använda tjänster som man utvecklar ovanpå som man konkurrerar med varandra.
Han framhåller också att Arbetsförmedlingen konkurrensutsätter sig själv också
– Vårt mål är erbjuda så bra öppna data så att andra aktörers digitala tjänster används mer än till och med Platsbanken. Vi ser inga konkurrenter – vi ser att det blir bättre ju fler som bygger. Det är en medveten positionsförflyttning vi gör.