Under flera år har slaget om smartphone-marknaden handlat om sydkoreanska Samsung mot amerikanska Apple. Men kinesiska Huawei har blivit en allt svårare rival till ledarduon.

Att Huawei har siktet inställt på Apple och den andraplats de besitter med Iphone har varit ganska tydligt de senaste månaderna. Till exempel vevade det kinesiska bolaget ordentligt mot Apple i samband med lanseringarna av deras senaste modeller Iphone 8 och X.

Läs mer: Huawei hånar Apple i stora smartphone-slaget

Nu säger IDC:s respekterade analytiker Francisco Jeronimo till nyhetskanalen CNBC att Huawei kan passera Apple på smartphone-marknaden redan i år.

– Huawei är redan i dag den största utmanaren till Apple och Samsung. De växer faktiskt mycket snabbt. De kommer förmodligen gå om Apple, antingen det här året eller nästa.

Under andra kvartalet i år hade Huawei 11,3 procent av marknaden, vilket innebär en leverans på 38,5 miljoner enheter, enligt IDC. Apple levererade 41 miljoner Iphones och hade en marknadsandel på 12 procent.

Läs mer: Därför håller ärkerivalen tummarna för Iphone X

Till CNBC säger Francisco Jeronimo också:

– Och det här är också en stor utmaning för Samsung eftersom Huawei siktar på att bli nummer ett. Och de presterar väldigt bra, inte bara försäljningsmässigt, utan också i fråga om värde.

– Huawei har investerat tungt i sin smartphone-verksamhet de senaste två åren och har haft en imponerande tillväxt.