IBM:s intäkter under det tredje kvartalet landade på 19,2 miljarder dollar. Det överträffade förväntningarna som låg på 18,6 miljarder dollar. Men samtidigt fortsätter den tidigare trista trenden. Intäktsminskningen var förvisso bara 0,4 procent, men det gör också att det här var det 22:a kvartalet i rad som it-jätten redovisar minskad omsättning.

Men trots att intäktspilen vägrar ändra riktning var det alltså bättre än väntat. Även resultatet per aktie, som landade på 3,30 dollar var bättre än det väntade utfallet på 3,28 dollar per aktie. Detta enligt Bloomberg News snittprognos.

Läs också: IBM rasar mot att cio:n går till Amazon

Intäkterna från Systems steg med 10 procent, och landade på 1,7 miljarder dollar. Den starkast bidragande orsaken till det var stordatordelen Z systems, som efter uppdateringen i juli fick en schvung med 62 procent. För Power Systems gick det dock sämre. Där minskade omsättningen med 8 procent.

Som tidigare lyfter IBM gärna fram molnet och det kognitiva som de viktigaste delarna, och här såg det också bra ut på båda håll.

Moln- och tjänsteintäkterna minskade visserligen med 4 procent till 8,5 miljarder dollar. Men tittar man bara på molndelen är det tydligt vad det är som driver. Molnintäkterna ökade med 20 procent och landade på 4,1 miljarder dollar. Och de kognitiva lösningarna ökade med 3 procent, till 4,4 miljarder dollar.

Läs också: Stordatorns sista strid – nu heter konkurrenten Amazon

– För 90 dagar sedan pratade jag om att vi markerar början på en förbättring av vår affär, viket skulle resultera i ett andra halvår som är bättre än det första. Nu i tredje kvartalet har vi förbättrat både intäkter och marginal år från år. Den resan drivs på av starka resultat inom kognitiva lösningar och Systems, sade finanschefen Martin Schroeter till The Register i samband med rapporten.