Svenska IBM ser ut att drabbas av ett riktigt bakslag när en av bolagets större kunder i Sverige väljer att agera. Det är Sandvik som enligt uppgifter till Computer Sweden är ute och letar efter en ny it-leverantör.

Exakt hur stor affär det handlar om för svenska IBM är svårt att säga. I alla fall rent pengamässigt, men personer med bra insyn i bolagets affärer pratar om att IBM ser det som ”en betydande affär på den svenska marknaden” och att det är ”ett av de större industribolag IBM har som kund i Sverige”.

Och affären gäller inte heller bara i Sverige, även om det av naturliga skäl är här affären har gjorts. IBM har bland annat stått för hela den globala infrastrukturen, inklusive stordatorer och serverdrift samt stått för Sandviks globala arbetsplatser.

Läs också: IBM bättre än väntat – men den trista trenden vägrar ge sig

Exakt vad det är som fått Sandvik att se över sitt val av it-leverantör är svårt att veta. Om det är IBM som inte har levt upp till det de ska, eller om Sandvik på annat sätt varit missnöjt med leveransen, eller om man bara ville ta nya tag kan man bara spekulera i. Vi har ställt ett antal frågor till IBM, men därifrån är det som vanligt tystnad som råder. Och tystnad på IBM:iska, som känns igen från bland annat turerna med Transportstyrelsen, brukar låta ungefär så här:

– Vi kommenterar inte enskilda kunder eller kontrakt, lyder kommunikationschef Lennart Malms samlingssvar på våra frågor.

Inte heller från Sandviks håll vill man diskutera vad som ligger bakom beslutet, men bolaget bekräftar att ett byte är på gång.

– Det stämmer att vi ser över hur vår framtida infrastruktur ska se ut men det är ingenting som vi har något intresse av att diskutera publikt i det läge vi är nu, kommenterar Hans Blomgren, group cio på Sandvik, saken.

Läs också: Watson i vården – kejsarens nya kläder?

Den stundande affären med Sandvik är så klart en rejäl affär som kommer att få de flesta globala it-jättar att flockas kring godbiten. IBM lär så klart göra ett nytt försök, men även de indiska jättarna och bolag som exempelvis DXC, Fujitsu, CGI och Accenture lär vara där och hugga.

Svenska IBM har brottats med en del bakslag under de senaste åren. Vi har bland annat tidigare skrivit om att it-jätten successivt har bantat sin svenska verksamhet. Och bolaget blev även snuvat på mållinjen av indiska HCL när Volvo IT var till salu.