MongoDB är definitivt en av de relativt nya så kallade nosql-databaserna som brukar omnämnas med mest respekt. Och nu är det dags för företaget med samma namn, som ansvarar för vidareutvecklingen av databasen, att ta sig in på börsen.

Läs också: 6 nya budord för mobilutveckling

Introduktionen på Nasdaqbörsen i USA förväntas inledas i dag, torsdag, och förhoppningen från MongoDB:s sida är att dra in 221 miljoner dollar, cirka 1,8 miljarder kronor. Priset per aktie ska bli 24 dollar, skriver The Register. Det kan jämföras med ett tidigare uppskattat pris på 21 dollar.

Åtta miljoner så kallade klass A-aktier släpps ut på den öppna marknaden och dessutom ska garanter, så kallade underwriters, få köpa 1,2 miljoner. Om det här fungerar som tänkt så kommer MongoDB (företaget) att värderas till 1,2 miljarder dollar, cirka 9,8 miljarder kronor, med tanke på att det kommer att finnas 49 miljoner aktier ute.

Läs också: 8 lögner som utvecklare berättar för sig själva

Allt det här är kanske medelintressant för finanshajar. Men det är riktigt intressant för dem som är intresserade av databasteknik. Det visar att nya fräscha databaslösningar har etablerat sig på allvar och att det är en marknad och ett teknikområde i förändring. Nosql-supportrarna lär se det som ett steg i kampen att utmana de gamla relationsdatabaserna på allvar.

Oracle och andra får se upp.