Zig Serafin bytte Microsoft med sina över 100 000 anställda, och chefspositioner för affärsområden som Skype for business och den röststyrda assisten Cortana, till att leda 1500 personer starka Qualtrics. Det är en amerikansk snabbväxare som utvecklat en molnbaserad plattform för marknadsundersökningar. Denna samlar in, analyserar och underlättar för företag att agera på data om kundbeteende, personal, varumärke eller produkter.

– Det var ett tufft beslut. Jag har stor respekt för Microsoft och Satya Nadella. Men jag hade varit på Microsoft i 17 år. Jag är alltid intresserad av att hitta sätt att växa, och sätta mig in i andra tekniker.

– Och även på Microsoft var jag startup-orienterad. Till exempel drev jag språkigenkänningstjänsten Tellme och den gruppen fungerade som ett startup. Det var också den gruppen som startade plattformen för Cortana.

När Computer Sweden träffar Zig Serafin under en konferens i Stockholm berättar han att han också under tiden på Microsoft sysslade mycket med datadrivna verksamheter, inte minst som ansvarig för Cortana.

Läs mer: Anstormning av amerikanska molnraketer – växlar upp i Sverige när andra skär ner

– En av de stora utmaningarna med att bygga sådana tekniker är att förstå den mänskliga avsikten, vad du kan förvänta dig att de vill göra och ge rekommendationer. När vi byggde Cortana var en av utmaningarna det: Att förutse vad användarna vill göra. För att få en sådan teknik att fungera behöver man förstå människors behov, känslor och vad de vill göra. Varför vill de göra det? Vad tänker de på?

Därför var steget till Qualtrics inte heller så stort som det kan låta. De har alltså utvecklat en molnbaserad plattform för företagsundersökningar, beslutsstöd och analyser. Det kan gälla att analysera kundbeteende, personalfrågor, varumärke och produkter – och som sedan presenterar och visualiserar resultaten.

Företaget växer snabbt och har nått så kallad ”unicorn”-status, det vill säga ett startup som är värderat till mer än en miljard dollar. Enligt nyhetssajten Techcrunch väntas bolaget omsätta 250 miljoner dollar i år.

Vad är det för skillnader med att jobba på en jätte som Microsoft och ett litet tillväxtbolag som Qualtrics?
– Qualtrics har 1500 anställda, Microsoft har 100 000 anställda. Så naturligtvis får varje person mer ansvar och det finns större möjligheter för var och en att ta sig an bredare uppgifter. Ibland gör det att du kan få saker gjorda snabbare.

Vilken är din största utmaning som operativ chef på Qualtrics?
– Det är ett företag som växer snabbare än de flesta när det gäller omsättning, antal kunder, användandet av tekniken. Så vår största utmaning hur vi behåller tillväxtmålen, värderingarna, vad verksamheten handlar om – nu när vi växer till ett globalt företag.

Läs mer: Microsoft pensionerar Skype for Business – alla ska över till Teams

Som före detta chef över Skype for Business – vad tycker du om beslutet att låta Skype for business gå upp i Microsoft Teams?

– Det är en stor möjlighet. Det var ett av de sista projekten på Microsoft jag var involverad i. Att koppla samman röst- och videotjänster för företag med ett modernt samarbetsverktyg. Att gifta samman den här moderna samarbetsupplevelse med en avancerad röst och videotjänst för företag. Det kommer att förbättra produktiviteten. Det kommer att möta förväntningarna hos företagen när de väljer samarbetsplattform – det finns ju en del att välja mellan. Teams tillsammans med Skype kommer att klara sig bra där.