När Daniel Stenberg i går kväll fick ta emot Polhemspriset ur kungens hand så var det kulmen på mer än 20 års arbete utvecklingsarbete inriktat på datakommunikation. Han fick priset för det öppna biblioteket och programmet Curl för dataöverföring.

Hur känns det?

– Det känns helt fantastiskt. Det är ett erkännande inte bara för mig och Curl, utan även för öppen källkod, säger Daniel Stenberg, till vardags utvecklare på Mozilla och välkänd profil.

Det är dessutom ett erkännande för it i allmänhet. Polhemspriset är Sveriges finaste pris till ingenjörer, har delats ut sedan 1878 och hanteras numera av Sveriges Ingenjörer. Det brukar gå till mer traditionella skapelser, till exempel lösningar för vattenrening och smarta elnät.

Läs också: Forskare: Därför lönar det sig att använda öppna utvecklingsverktyg

Curl som är orsaken till att Daniel Stenberg får priset är ett kodbibliotek och ett tillhörande kommandoradsprogram för dataöverföring. Det beskrivs ofta som ett ”nedladdningsprogram”, eftersom det är i det syftet det används mest. Det är dominerande i världen, med flera miljarder användare, direkt eller indirekt via program som använder biblioteket.

Så här beskriver Daniel Stenberg funktionen:

– Curl är strikt orienterat på överföringar via olika internetprotokoll.

Har du funderat på att bredda användningsområdet?

– Nej. Jag tror att en anledning till framgångarna är att vi har fokuserat på ett bestämt område. Folk kan lita på att Curl även i fortsättningen kommer att göra det det ska göra.

I vår kommer Curl att fylla 20 år, men Daniel Stenberg började bygga en föregångare redan 1996. Curl har hela tiden varit öppet och gratis.

Har du aldrig ångrat att du inte försökt tjäna pengar på Curl?

– Nej. Curl hade aldrig blivit populärt om det varit en kommersiell produkt. Det hade dött på nittiotalet, eftersom ingen velat ha det. Det har behövt några år på sig för att utvecklas som en öppen produkt.

Numera lägger Daniel Stenberg ner mellan 15 och 20 timmar i veckan på att jobba med Curl, på fritiden. Han skriver fortfarande mycket kod, men har allt mer rollen som koordinator, till exempel med att godkänna andras kodbidrag.

Läs också: Så landar du ett jobb i framtidssektorn. ”Köp en Raspberry Pi och börja lek”

Under Curls livslängd står han för ungefär 60 procent av alla kodbidrag. Under årens lopp har mer än 1 600 personer bidragit till Curl.

Hur engagerad känner du dig i Curl i dag?

– Det går lite upp och ner, men jag har aldrig tröttnat.

Han har utfört en del betalda uppdrag för att lägga till funktioner till Curl, när företag önskat det. Men i dag får sådana uppdrag gå via hans arbetsgivare Mozilla. Där jobbar han med nätverkslösningar till webbläsaren Firefox, vilket inbegriper ”Curlgrejer”.

Till slut, vad ska du göra med prissumman på 250 000 kronor?

– Den enda planen jag har är en resa till Nya Zeeland.