För drygt två år sedan skrev vi om Ikeas stora e-handelsplaner där man siktade på att dubbla den omsättningen till 2020. I fredags tog möbeljätten ett rejält kliv i den satsningen när man öppnar ett nytt mastodontlager vid Arlanda. Anläggningen, som är på cirka 30 000 kvadratmeter och har 20 000 pallplatser, har byggts och drivs av logistikföretaget Bring, som räknar med att inom kort ha 100 anställda som roddar Ikeas beställningar.

Tanken är att det nya lagret i första hand ska skynda på leveranserna till e-handelskunderna i Stockholmsområdet, men en hel del av distributionen till Stockholmsmarknaden kommer även att hanteras och på så sätt avlasta centrallagret i logistikmeckat Torsvik utanför Jönköping.

Peter Nilsson, kundupplevelsechef på Ikea Sverige, säger att de senaste årens satsning på e-handel redan har gett en rejäl skjuts. Men fredagens invigning under pompa och ståt – där det obligatoriska bandklippandet i sann Ikea-anda hade bytts ut mot att invigningsmontera ihop en stol – är så klart en viktig pusselbit på e-handelns tillväxtresa.

Läs också: Ikea köper Taskrabbit – så att du ska slippa montera dina möbler

– Vi har haft en tillväxttakt på 15-20 procent de senaste åren så det blir ganska snabbt en fördubbling, säger han.

Hur påverkar en sådan här satsning tillväxten?
– Det här kommer säkert att öka tillväxttakten ytterligare. Det är en väldigt klar och tydlig fokus på e-handelsmarknaden i Stockholm.

De senaste åren har e-handeln allt mer utvecklats till omnichannel-handel, där man alltid hittar nya sätt att möta kunden. Och inte heller för Ikea, som har 20 stora varuhus i Sverige verkar man bekymra sig över att e-handeln skulle utgöra en konkurrent till de egna butikerna.

– Nej, så ser vi inte på det. Vi ser att det kompletterar mer än det konkurrerar. Det är många som åker till butiken för att äta köttbullar och sedan går runt och kanske sätter sig i någon av våra soffor och beställer på nätet. Det viktiga är att du som kund ska kunna handla som du vill, säger Peter Nilsson.

Från Ikeahåll konstaterar man att det har funnits en stark önskan att korta leveranstiderna vid e-handel, och det är alltså i första hand det som är syftet med det nya samarbetet med Bring i Arlandastad. De rena e-handelseveranserna skiljer sig också från den tidigare hemkörningstjänst Ikea har sålt i sina butiker.

– Det är en tjänst vi har i butikerna där vi samarbetar med lokala transportbolag. Det här är ett nytt sätt att täcka hela Stockholmsmarknaden. Men utifrån kundens perspektiv ska det inte vara någon skillnad. Vi ska fixa det som passar dig som kund bäst och för att göra det behöver vi ett antal parametrar. Det här är en.

Den nya lagersatsningen för e-handel gäller alltså främst Storstockholm, och än så länge är det det första och enda rena e-handelslogistikinitiativet som är planerat.

– Stockholmsmarknaden är den absolut största e-handelsmarknaden vi har, säger Peter Nilsson.

Så det blir inte liknande satsningar med speciallager i till exempel Malmö och Göteborg?
– Det är inget vi har beslutat idag. Det är klart att vi vill titta på de andra två stora regionerna också. Men först ska vi få snurr på det här och tillhandahålla kortare ledtider till kunderna.

ikea
Ikeas nya e-handelslager i Arlandastad har en yta på 30 000 kvadratmeter.

Ikea har under de senaste åren utvecklat ett flertal nya tjänster baserade på teknik, och för en kundupplevelsechef som Peter Nilsson är det så klart roligt, men även nödvändigt att hela tiden testa nytt.

– Vi ser att vikten av servicetjänster ökar för varje år. Vi har VR som vi har testat, vi har AR-lanseringen med Ikea Place och vi försöker hela tiden ta fram nya tjänster som ska göra det lättare för kunden att handla. Det senaste exemplet är en tjänst vi lanserat där vi hjälper kunder att hitta sin stil genom att göra olika val baserat på algoritmer.

Läs också: Så ska Ikea fortsätta satsningen på smart teknik – "integreras i allt"

Ett annat nytt grepp som har dykt upp är att Ikea ska börja använda sig av återförsäljare för att sälja sina produkter. I somras förekom det uppgifter om att vissa Ikeaprodukter skulle säljas via Amazon. Men några planer på att sälja produkter i andra svenska butiker finns inte.

– Det är ingenting vi diskuterar ur ett svenskt perspektiv. Vi har haft en del diskussioner om att sälja så på nya marknader, framför allt i Kina. I Sverige bygger vi på den stora plattform vi har i ikea.se, som har ungefär 90 miljoner besökare per år, säger Peter Nilsson.

Och som vi nyligen rapporterade har Ikea också valt att köpa tjänstebolag. I september köptes den amerikanska startuppen Taskrabbit. Men några större effekter av det förvärvet lär vi knappast få se här.

– Taskrabbit är framför allt för Nordamerika och Storbritannien. De finns inte i Sverige och Norden. Här har vi andra partner som gör installationer och montering, säger Peter Nilsson.

Fakta

• Det nya e-handelslagret i Arlandastad har en yta på 30 000 kvadratmeter och kan hantera 17 000 kubikmeter volym, vilket innebär cirka 20 procent av Ikeas totala e-handelsflöde i Sverige.
• Prognosen för lagret är cirka 100 000 hemleveranser (innehållandes varierat antal platta paket, alla större än s.k. postpaket) första året till e-handlande kunder i Stockholm.
• Ikea.se hade 90 miljoner besök under verksamhetsåret 2017, vilket är en ökning på sex procent. För första gången kommer mer än 50 procent av trafiken från mobila enheter.
• Ikeas e-handel i Sverige var 672 miljoner kronor under verksamhetsåret 2017, vilket motsvarar en tillväxt på 12 procent. Total försäljning uppgick till 16,4 miljarder kronor (inklusive Ikea Food, exklusive moms).
• Tredjepartsoperatör är Bring som nyrekryterar cirka 100 medarbetare för drift av e-handelslagret.