Investmentbanken GP Bullhound har tidigare vädrat sin starka tilltro till streamingtjänsten Spotify inför bolagets kommande börsintroduktion. Så sent som i september talade de om att bolaget värderas till ”över 10 miljarder dollar” i en rapport.

Nu skruvas den möjliga värderingen upp ytterligare. Amerikanska nyhetskanalen CNBC skriver om en uppdaterad rapport från investmentbolaget som talar om att Spotify kan komma att värderas till 20 miljarder när de börsnoteras. Deras tillväxt kommer att drivas av fler betalande användare, intåg på nya marknader och bättre avtal med skivbolagen. Så småningom kan Spotify komma att värderas till 100 miljarder dollar, enligt GP Bullhound.

I juli meddelade Spotify att de nått 60 miljoner betalande användare, och GP Bullhound tror att de kan nå 100 miljoner i mitten av 2018, snabbare än de tidigare trott.

GP Bullhounds prognos om en värdering på 20 miljarder dollar efter börsintroduktionen baseras på att tjänsten har 70 miljoner premiumabonnenter och 100 miljoner övriga användare – något som de tror att tjänsten uppnår ”inom de närmaste månaderna”.

Läs mer: Spotify försökte stoppa svenskt forskningsprojekt – ”hotar fri forskning”

"Givet att Spotifys tillväxt fortsätter och de genomsnittliga intäkterna per premiumabonnent hålls uppe hyfsat under utvecklingen på tillväxtmarknader så ser vi att Spotify har en långsiktig potential att värderas till 100 miljarder dollar”, säger GP Bullhound.

Men Spotify står också inför en del risker. Om branschen rör sig mot mer rösttjänster som Apples Siri och Amazons Alexa så kan det innebära en nackdel för Spotify, som inte har någon egen röstassistent, och de bör också se Apples smarta högtalare som ett ”hot”, menar GP Bullhound.