Det senaste året har FBI gått bet mer än hälften av gångerna de försökt hacka en mobil enhet. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det är minst sagt ett enormt, enormt problem, sa FBI-chefen Christopher Wray på en poliskonferens i Philadelphia i helgen.

– Det påverkar alla våra utredningar – narkotika, människosmuggling, antiterrorism, kontraspionage, gäng, organiserad brottslighet, uttnyttjande av barn.

På elva månader har siffran klättrat upp till över 6 900 enheter som gäckat myndigheten. Orsaken är att allt fler enheter är krypterade, vilket gör det svårt för polisen att hämta lagrad data.

Vilket också är själva poängen med kryptering – att ingen obehörig ska komma åt din känsliga data.

– Jag fattar. Vi måste hitta en balansgång mellan kryptering och vikten av att ge oss de verktyg vi behöver för att hålla allmänheten säker, sa Christopher Wray under sitt framträdande.

Läs också: Windows 10 har fått inbyggt skydd mot ransomware – så använder du det

Debatten om kryptering har rasat av och till i flera år i USA. Den nådde sin kulmen i början av förra året när en domare beordrade Apple att låsa upp en Iphone som tillhörde en terrorist. Något som skulle kräva att Apple byggde in en bakdörr i operativsystemet, vilket många menade skulle underminera poängen med krypteringen.

Efter en lång strid mellan teknikbranschen med Apples vd Tim Cook i spetsen på ena sidan, och FBI och andra brottsbekämpande myndigheter på den andra tog konflikten slut när ett säkerhetsföretag faktiskt lyckades hacka telefonen.

Men frågan blossade upp på nytt för ett par veckor sedan när Trump-administrationen började tala "ansvarsfull kryptering". En tekniskt odefinierad lösning som på något vis skulle ge just polisen möjlighet att knäcka krypteringsmetoder – men ingen annan.