Många konsultbolag vittnar om att det är svårt att rekrytera folk nu när branschen går på högvarv. Ett konkret hinder som bolagen ofta stöter på är den tuffa bostadsmarknaden i Stockholm.

Det har finska bolaget Forenom tagit fasta på. Bolaget, som driver lägenhetshotell och företagsbostäder, inviger snart det man kallar sitt flaggskeppshotell i Flemingsberg, söder om Stockholm. Den 15 november ska Forenom Aparthotel Stockholm South med 205 rum, mellan 15 och 55 kvadratmeter, slå upp portarna.

– För många växande företag i Stockholmsregionen är bostadsbristen ett rekryteringsproblem. Vi vill vara med och lösa det genom att erbjuda de bästa delarna av traditionell hotellverksamhet och permanent boende, säger Forenoms svenska vd Mats-Erik Lidström.

Läs också: Teknikstrul hos Loopia slog ut svenska sajter

Och bolaget konstaterar att den målgrupp man främst riktar sig till är anställda i it-branschen som tillfälligt arbetar i Stockholmsregionen, och konstaterar vidare att just efterfrågan av olika typer av it-konsulter är fortsatt hög. Och tanken är att det nya huset ska sluka många boende.

– Det här blir det största i bolagets historia. Det är 205 lägenheter precis vid Flemingsbergs tågstation, säger Forenoms svenska säljchef Mathias Grape.

Är det främst folk i it-branschen ni vill nå?

– Vi exkluderar ingen men generellt sett är it-sektorn viktig och en stor del av våra affärer kommer därifrån. Vi har en stor andel som jobbar där. Både expats och folk från andra städer i Sverige, men det är inte så att vi bara attraherar folk därifrån.

Hur funkar det, är det som en vanlig lägenhet?

– Tanken är att det är ett mellanting mellan hotell och permanentboende. Man betalar vanlig hyra. I priset ingår städning, möbler, el, vatten och internet.

Läs ocksåNu bekräftar Google sina byggplaner i Dalarna

Med tanke på att de största it-kluster som finns i och runt huvudstaden, som exempelvis Kista och Solna, ligger i de norra delarna kan det tyckas konstigt att flaggskeppet byggs söder om stan.

Vi har gjort en marknadsanalys av området och kom fram till Flemingsberg

– Det är en blandning av orsaker. Dels finns det stora aktörer i Huddinge kommun. Vi har redan boenden i Solna, Bromma och några lägenheter i stan, plus ett hotell i Upplands Väsby som öppnar 1 november. Söder om Stockholm är något vi saknat. Vi har gjort en marknadsanalys av området och kom fram till Flemingsberg, säger Mathias Grape.

Men ni riskerar inte att missa många potentiella kunder i och med att it-företagen främst sitter norrut?

– Det tar 35 minuter med pendeln till Helenelund, så det är fortfarande nära till exempelvis Kista. Och för någon som är van att sitta i bilköer är det relativt snabbt.

Fakta

Flemingsberg är ett av åtta områden som ska utvecklas till regionala stadskärnor enligt RUFS 2010, Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Övriga regionkärnor är Täby–Arninge, Kista–Sollentuna–Häggvik, Barkarby–Jakobsberg, Kungens kurva–Skärholmen, Haninge, Södertälje och Arlands–Märsta.