Lidl Sverige rustar nu tillsammans med Einride för att kunna gå över till eldrivna, självkörande lastbilstransporter.

Kedjan konstaterar att försöken med Einrides batteridrivna och förarlösa T-pod kommer att inledas under kvartal tre 2018, förutsatt att alla nödvändiga tillstånd finns på plats då. I så fall kommer man att inleda sin försöksverksamhet i Halmstad.

Läs också: Rolls-Royce satsar på självkörande fartyg

– Livsmedelsbranschen är mycket transportintensiv, vilket betyder stora utsläpp så länge man fortsätter med fossil teknik. Under verksamhetsåret 2016/2017 övergick vi helt till alternativa bränslen som el, fordonsgas, biodiesel eller Svanenmärkt diesel vilket minskade transporternas klimatpåverkan med 25 procent. Genom att ta nästa steg och gå över till elektriska lastbilstransporter kan transportens utsläpp minska med uppemot 100 procent. Einrides självkörande T-pod kan göra detta jättesteg i vårt arbete mot fossilfria transporter, säger Johannes Fieber, vd på Lidl Sverige i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till Lidls nya transportinitiativ är den regelförändring som trädde i kraft den 1 juli, vilken ger Transportstyrelsen mandat att bevilja tillstånd för försöksverksamhet med självstyrande fordon på allmänna vägar. Einride och Lidl har tillsammans inlett en dialog med Transportstyrelsen och planen är att en tillståndsansökan ska lämnas in under november.

Läs också: Ännu en elektronikjätte satsar på självkörande bilar

Einride är ett Stockholmsbaserat transportföretag, som startades 2016, och som har stora ambitioner. Deras helt eldrivna T-pod är själv- och fjärrstyrd, och möjliggör batteridriven drift också över långa distanser.

– Inrikes vägtransporter står för cirka 30 procent av de svenska utsläppen av växthusgaser. Vårt mål är att T-poden ska stå för 40 procent av de svenska vägtransporterna 2035, vilket skulle minska Sveriges utsläpp av växthusgaser med lika stor andel. Samarbetet med Lidl är ett viktigt steg i den riktningen, säger bolagets vd Robert Falck om bolagets ambitioner.