I veckan meddelade Tieto att man bjuder 462 miljoner kronor för svenska konsultbolaget Avega Group. Det är bolagets sjätte förvärv på fyra år, och såväl förvärv som den ekonomiska utvecklingen följer i stort den plan som koncernchef Kimmo Alkio har satt upp.

– Det är ingenting som sker plötsligt utan det handlar om hur vi vill utveckla bolaget för att bli en bättre partner till kunden. Det är nästa del av den långsiktiga strategi vi bygger Tieto från, säger han.

Kan man räkna med att det kommer fler förvärv snart?
– Vi tittar hela tiden över marknaden och utvärderar, men något specifikt kan jag så klart inte kommentera i dagsläget.

Det är nu sex år sedan Kimmo Alkio klev in som koncernchef på ett då stukat Tieto. Tittar man utifrån hur han och bolaget tänker strategiskt är vi nu ett år inne i femårsplan nummer två. Den första tiden handlade mycket om besparingar, men nu är det desto gladare miner och mer angenäma bryderier i den finsksvenska konsultjättens korridorer.

– För sex år sedan började vi göra stora förändringar av bolaget med ett nytt ledarskap och genom att eftersträva bättre kvalitet. Lite senare började vi investera i startups och ny teknologi. För ett år sedan satte vi den nya strategin, som handlar om den extremt datacentriska världen, där vi ser stora möjligheter. Den världen är väldigt annorlunda och där har ett bolag som Tieto en viktig roll i samhället, säger Kimmo Alkio.

Läs också: Konsultkvarnen maler på för högvarv: Går nästan för bra

Kimmo Alkio är i Stockholm i samband med Tietos rapport för tredje kvartalet, och även där låter han nöjd med hur siffrorna följer hans upplagda strategi. Tittar vi på Sverige så var tillväxten 8 procent, och de delar som lyfts fram med särskilt stark utveckling är bank- och försäkringsbranschen samt energisektorn.

Men det är framför allt en sak som glädjer Tietochefen lite extra, och det är att kundnöjdheten, ett allt viktigare mått för bolaget, fått en väsentlig skjuts.

– Vi ser en stor ökning av kundnöjdheten under det senaste året och det är med stor marginal det bästa vi har gjort i bolagets historia. Vi har jobbat mycket med det sättet att tänka eftersom kundnöjdhet är viktigt för oss. Vi vill dock bli ännu bättre, så vi är definitivt inte nöjda. Vi har tagit rätt steg, men vi siktar på att bli ännu bättre, säger han.

– Det har varit ett inspirerande kvartal med en prestation både i tillväxt och vinst. Mjukvaran går också väldigt bra och så har vi dessutom budet på Avega.

Bank- och försäkring må vara ett av områdena som lyfts fram som extra bra i Sverige, men samtidigt har bolagets svenska Financial services-division drabbats av två tunga avhopp. Dels av tidigare Sverigechefen Per Johanson, dels Vahid Zohali som gått till rivalen CGI.

– Vår rotation i de ledande rollerna har varit ganska normal, men vi är förstås ödmjuka inför att rotationen en naturlig del av den här branschen. Samtidigt har vi lyft upp två viktiga chefer inifrån, i Cristina Petrescu och Christian Segersven, säger Kimmo Alkio om avhoppen.

Läs också: Köpfest utan slut – därför öppnar konsultbolagen stora plånboken

Ett annat område där Tieto varit i hetluften nyligen är Stockholms stads stora upphandling av it-stöd och administration, där Evry fick tilldelningsbeslutet från staden. Tieto har dock vunnit två rättsliga segrar efter att man hittat formaliafel i Evrys anbud.

Som vi skrivit tidigare kan de rättsliga turerna innebära att kostnaden för stadens skattebetalare i slutändan blir avsevärt mycket högre.

Finns det inte en risk att det skadar ert rykte om ni bråkar er till dyrare kostnad för Stockholms stad och skattebetalarna?
– Vi respekterar hur den offentliga sektorn fungerar och vi följer de processerna. Men värdet är svårt att uppskatta av de initiala buden och den faktiska kostnaden kan beräknas först när avtalet tas i bruk. Du hittar hela tiden nya sätt att skapa värde tillsammans med kunden och det brukar bli synligt över tid. Det gäller både i privat och offentlig sektor.

Men just nu ligger alltså fokus på Avega Group, som är ett av många förvärv på den svenska konsultmarknaden under året.

– Det brukar gå i cykler och vi har öppet sagt i flera år att det är en del av vår ambition att förvärva bolag, säger Kimmo Alkio som ser Avega som ett sätt att stärka sin lokala konsultleverans.

– Vi har saknat en del av den kapaciteten som behövs för att vara snabbare i Sverige. I andra länder gör vi bra saker, men vi behöver alltid fler kollegor så att vi kan serva fler kunder. Vi har en längre historia i Finland, och Sverige är definitivt en konsultledd marknad.

Fakta

Här är de sex bolag Tieto köpt under de senaste fyra åren

Canvisa, Sverige
Software Innovation, Norge
Imano, Sverige
Smilehouse, Finland
Emric, Sverige
Avega, Sverige