Hela trion visar kraftig tillväxt i sin molnaffär. Det framgår från de kvartalsrapporter som släpptes igår.

Den största molnmaskinen Amazon Web Services, AWS, bjöd på ett riktigt styrkebesked under sitt tredje kvartal. Amazon slaktade marknadens förväntningar genom att leverera ett resultat på 0,52 dollar per aktie. Förväntningarna låg på 0,03 dollar per aktie.

Amazons köp av Whole Foods i augusti lyfte intäkterna med en dryg miljard dollar, och e-handelsdelen trummar på mycket bra. Men molndelen AWS växte ännu mer. Med 42 procents tillväxt landade molnintäkterna på 4,58 miljarder dollar.

– Vi är väldigt nöjda över kundernas respons, säger Amazons finanschef Brian Olsavsky till The Register och konstaterar att antalet användare växte ännu mer än intäkterna.

Läs också: Därför får konsulterna en nyckelroll i slaget om molnet

Molnjätte nummer två, Microsoft, fick en flygande start på sitt fiskala 2018, då resultatet för första kvartalet var bättre än väntat. Omsättningen ökade med 11 procent till 24 miljarder dollar, och vinsten ökade med 16 procent, till 6,6 miljarder dollar.

Microsofts Intelligent Cloud, där bland annat Azure, SQL Server och Windows Server ingår ökade med 14 procent. Tittar man enbart på Azure så ökade intäkterna med hela 90 procent.

– Flytten till molnet var något vi kände att Microsoft kunde tjäna på, och nu visar de oss att de kan det, säger Kim Forrest, analytiker på Fort Pitt Capital Group till Reuters.

Och Microsofts vd Satya Nadella konstaterar också i samband med rapporten att molnaffären går väldigt bra.

– Kvailteten på den typ av information som flyttas till molnet har förändrats. En hel del av den viktigaste informationen fanns inte på Microsoftstacken, och nu är en hel del av den informationen i Microsofts moln, säger han.

Alphabets rapport bjuder också på stor molntillväxt. Här är dock molnet en mindre del av totalen. Kvartalets intäkter landade på 27,8 miljarder dollar. Den del Alphabet kallar Other revenues, där Google Cloud, Google Play och hårdvara ingår ökade med 42 procent, till 3,4 miljarder dollar.

Läs också: Nu ska Google gå på molnoffensiv i Sverige

Exakt hur mycket som kommer från molnet framgår inte, men analysföretaget Canalys uppskattar att molndelen drog in 870 miljoner dollar under kvartalet, vilket i så fall är en ökning med 76 procent från motsvarande period ifjol.

Och koncernchefen Sundar Pichai fortsätter betona vikten av Google Cloud, och säger att det är en av bolagets tre viktigaste prioriteringar och att man ska satsa stort på att utöka den säljstyrkan.

I sammanhanget är bolaget dock en bit bakom de två andra jättarna. I Canalys uppskattning av den totala molnmarknaden kan man utläsa att den totalt snurrade 14,4 miljarder dollar under kvartalet. Det är 43 procent mer än ifjol. De uppskattade marknadsandelarna säger att AWS har 31,8 procent av marknaden, följt av Microsoft med 13,9 procent och Google med 6 procent.