De senaste åren har ransomware seglat upp som ett av de största säkerhetshoten för både företag och privatpersoner. Från de falska Postnord-fakturorna som cirkulerat i flera år till globala attacker som Wannacry, Petya och nu senast Black Rabbit.

Virusen, som krypterar filer och kräver pengar för att låsa upp dem, har samtidigt blivit en stor affärsverksamhet. Förra året beräknade FBI att utpressare drog in över en miljard dollar i betalda lösensummor.

Läs också: Hoppet ute för Bad Rabbit? Viruset verkar ha stoppats

Det har lett till en närmast sanslös utveckling på den svarta markanden. Försäljningen av ransomware ska ha ökat med 2 502 procent på ett år, enligt en studie från säkerhetsföretaget Carbon Black.

De har analyserat försäljning av virus på dark webs marknadsplatser i augusti och september i år, och jämfört med samma period förra året. Den exakta siffran kanske bör tas med en nypa salt, men studien tyder på att ekonomin kring ransomware formligen exploderat.

Utpressarvirus finns att köpa i alla prisklasser. Ett skärmlås till Android går loss på några kronor, medan skräddarsydda program som ska kryptera hela hårddiskar kan kosta tiotusentals kronor. De flesta ligger dock på runt hundralappen.

Därmed blir det stora pengar ned i utvecklarnas fickor. Carbon Black har sett exempel på upphovsmän som dragit in över 100 000 dollar på att sälja ransomware på svarta marknaden.

Läs också: Krypteringen har knäckt FBI

Under nästa år spår Carbon Black att vi kommer att fortsätta se fler riktade ransomwareattacker mot företag. Dessutom tror de att fler virus kommer att börja angripa Linux-system för att kunna kryptera viktiga servrar, vilket bedragarna hoppas kan förmå företag att betala saftiga lösensummor.