Klart med ny vd på Enfo

Seppo Kuula blir ny vd för Enfo i början av 2018. Han har varit vd för det finska bolaget Siili Solutions sedan år 2010 och har före det jobbat för olika internationella bolag.

– Enfo har breddat sitt kunnande i Sverige och Finland genom flera företagsköp och nu är det tid att bygga gemensam serviceportfölj och kultur med lönsam organisk tillväxt som mål, säger han.

– Seppo Kuula har genom sin bakgrund och person utmärkta förutsättningar att lotsa Enfo vidare för tillväxt. Arto Herranen har förtjänstfullt fört bolaget framåt och jag vill å hela styrelsens vägnar tacka Arto för hans arbete, säger Enfos styrelseordförande Anssi Lehikoinen om sin nyrekrytering.

Seppo Kuula
Seppo Kuula blir ny vd för Enfo.

Enfos nuvarande vd Arto Herranen meddelade styrelsen i maj att han lämnar posten som vd senast våren 2018.

– Jag har varit Enfos vd i 13 år. Under den här perioden har bolaget genomgått en omfattande förändring från ett regionalt telefonbolag till ett nordiskt it-bolag. Jag upplever att jag för min del har drivit den här förändringsprocessen i mål. Med tanke på framtiden behövs nytt ledarskap och jag önskar Seppo Kuula framgång i hans uppdrag, säger Arto Herranen.

Hon ska etablera finsk konsult i Stockholm

Konsultföretaget Solita, som främst jobbar med data, analytics och service design, satsar nu hårt på att växa i Skandinavien. Petronella Posti Hultqvist är den som ska leda expansionen. Hon har tidigare arbetat i ledande befattningar hos olika it- och konsultföretag såsom Intellibis, Affecto och Palette Software. Dessutom har hon arbetat som entreprenör inom analys och datalagring samt varit drivande i Kimball Universitys utbildningar som fokuserar på datalagring och BI-lösningar.

Petronella Posti Hultqvist
Petronella Posti Hultqvist ska stärka Solitas närvaro i Skandinavien.

– Vi har fått väldigt positiv respons i Sverige och vi ser goda möjligheter att växa här. Petronella har lång erfarenhet och ett väldigt starkt nätverk i Sverige och vi ser fram emot att bygga en skandinavisk organisation tillsammans med henne, säger Ossi Lindroos, vice vd och partner på Solita.

I Sverige jobbar bolaget bland annat med Assa Abloy.

– Solita har en fin finländsk tillväxthistoria och en gedigen erfarenhet av att leda förändringsprocesser inom bland annat digitalisering, dataanalys och BI. Jag ser fram emot att stärka företagets närvaro på den skandinaviska marknaden. Min första uppgift är att rekrytera fler duktiga medarbetare till vårt Stockholmskontor, säger Petronella Posti Hultqvist om det nya uppdraget.

Ny chefsduo på Sigma

Sigma IT Consulting fortsätter att plocka in chefer för olika affärsområden. Näst på tur är Johan Magnusson, konsultchef i Göteborg, som blir ny business line manager för Test. Uppdraget handlar primärt om att vässa Sigmas testverksamhet samt att stärka kunderbjudandet.

– Jag ser fram emot att kunna utveckla testområdet nationellt. Jag brinner för test och tycker det är fantastiskt att Sigma väljer att göra den här satsningen. Idag är vi otroligt starka och har störst verksamhet i Göteborg och nu är det dags att utöka vårt erbjudande och växa organiskt i både Malmö och Stockholm, säger han.

I dagsläget har Sigma sex business line managers inom områdena Java, Dotnet, Information Analytics, R&D, Test och Digital Communication.

Johan Magnusson, Åsa Gustavsson
Johan Magnusson blir ny business line manager för Test på Sigma – Åsa Gustavsson blir ny kontorschef i Jönköping.

Sigma IT Consulting har även gjort klart med en ny kontorschef i Jönköping, i Åsa Gustavsson. På kontoret i Jönköping finns tre av Sigmagruppens företag samlade, vilket gör att de kan erbjuda sina kunder ett brett utbud och även bli en större arbetsgivare för medarbetarna på kontoret.

– Det går mycket bra för Sigma och efterfrågan på våra tjänster är otroligt stor, framför allt när det gäller Dotnet-utvecklare och projektledare. Min ambition är att anställa flera personer innan året är slut, säger Åsa Gustavsson.

Trotjänare lämnar Pulsen

På Pulsens bolagstämma i måndags avtackades styrelsens ordförande Stig-Arne Blom efter 19 år i Pulsens styrelse. I tolv av dessa har han varit ordförande.

– Stig-Arne har bidragit med sin breda industriella bakgrund och hans engagemang har varit otroligt värdefullt för oss. Under hans tid i Pulsens styrelse har koncernens verksamheter vuxit med över 2 miljarder i omsättning, säger Pulsens grundare Wigar Bartholdson.

Tidigare i år genomfördes ett generationsskifte i Pulsenkoncernen. Jonus Bartholdson tog då över som koncern-vd efter sin far, Wigar Bartholdson, som grundade Pulsen 1964 och som varit bolagets vd fram till våren 2017. Wigar Bartholdson går nu in i rollen som styrelseordförande. Stig-Arne Blom lämnar dock inte helt utan kommer att fortsätta som ordförande i Pulsens dotterbolag Pedab där han varit ledamot sedan 2008.

Axians plockar IoT-general från Xlent

Axians ska satsa på Internet of Things och har rekryterat Mikael Håkansson till att leda satsningen i Norden. Det kommer han att göra tillsammans med tidigare strategichefen Jan Hellgren.

Mikael Håkansson
Mikael Håkansson ska leda Axians nordiska IoT-satsning.

Mikael Håkansson kommer närmast från rollen som partner på konsultföretaget Xlent och har tidigare grundat Enfos mobilitetssatsning Zign. Han är dessutom en Microsoft MVP, most valuable professional, sedan snart tio år, med inriktning på just IoT och molnet.

–Jag är otroligt glad att vara på plats på Axians. Här har jag fått förtroende att bygga upp ett IoT-erbjudande i Norden som vi även kan leverera till vårt Axiansnätverk globalt och inom vår ägarkoncern Vinci Energies. Det finns många företag som kan erbjuda att bygga IoT-lösningar men det är få som tar hand om och övervakar den 24/7. Axians i Sverige har stor och bred erfarenhet inom it-drift och övervakning samt har en it-infrastruktur i absolut framkant. Detta gör att alla förutsättningar för att erbjuda en kraftfull och unik IoT-tjänst redan är på plats, säger Mikael Håkansson.

– Ända sedan vi startade har Axians varit ett företag som präglats av teknik i framkant och en strävan att hitta nya lösningar på våra kunders utmaningar. Nu tar vi vår över 20-åriga erfarenhet inom it-drift och övervakning till IoT-marknaden, säger Axians vd Stefan Kulhanek.