För en dryg månad sedan skrev vi om att 100 tjänster ska bort från det tidigare Volvo IT, som numera ägs av HCL.

Efter att fackförhandlingarna var klara meddelade det indiska bolaget i september att ett paket kommer att erbjudas till den som frivilligt lämnar bolaget. Det uttalade målet var alltså att cirka 100 personer ska nappa. Men det fanns nog även en förhoppning om att det var ”rätt personer” som skulle ta erbjudandet.

Till dessa personer räknades knappast stordatorfolket, eftersom HCL tidigare meddelat att det främst var den kompetensen som lockade när man köpte verksamheten i Göteborg. Men enligt uppgifter till Computer Sweden är det ett 15-tal stordatorexperter som meddelat att de gärna tar paketet och lämnar sin nuvarande arbetsgivare.

För HCL:s Nordenchef Pankaj Tagra innebär det så klart en hel del huvudbry. Han säger dock att siffran 15 inte stämmer, men vill inte heller precisera hur många det skulle röra sig om som har nappat på det frivilliga avgångspaketet, som han förkortar VLP.

– De siffrorna är felaktiga. Den formella processen för VLP är ännu inte avslutad. Slutförandet och planeringen av våra hjälpande åtgärder pågår, så vi kan inte kommentera några detaljer om VLP:s inverkan på specifika tekniska områden. Det är anställda från flera olika delar som har undertecknat avtalet, men som vi nämnt tidigare är stordatorerna inte vårt huvudmål med VLP. Vi investerar kontinuerligt i stordatorerna och det är en viktig del av vår leveransmodell Global Shared Services, GSS, säger han.

Läs ocksåKöpte Volvo IT – nu rasar kundernas betyg på HCL

Hur stor är er stordatorverksamhet, räcker resurserna till?

– Vi har över 120 personer globalt i vår GSS-organisation och vårt Mainframe Center of Excellence. Vi anser att vi har både kapacitet och kompetens nog för att kunna leverera tjänsterna till våra befintliga och nya kunder.

Ni har själva angett att stordatorexpertisen var den viktigaste delen av Volvo IT. Kan ni fortfarande leverera lika bra på era avtal om så många väljer att hoppa av?

– HCL har stordatorkompetens både i Sverige och på andra platser globalt. Vi planerar att leverera enligt kundens åtaganden genom att använda hela den globala organisationen. Att skala upp stordatorkapaciteten var en av anledningarna till att HCL köpte Volvo IT och vi gör allt för att både säkra och skala upp denna verksamhet, och vi tror inte att frivilligpaketet kommer att påverka vår kapacitet.

Läs ocksåTieto-bossen om Stockholmsstriden och uppköpen

Oavsett antalet avhopp har HCL börjat se om sitt hus genom att dra igång ett eget lärlingsprogram, för att försäkra sig om att man har rätt stordatorresurser. Pankaj Tagra säger att initiativet är viktigt, och konstaterar att första kullen är färdigutbildad inom kort.

– Vi har nyligen etablerat en akademi för att skala upp talangpoolen. Vi har ett Mainframe Academy-traineeprogram i Sverige för att kunna dra nytta av den stora erfarenhet som finns hos det team som kom över från Volvo IT. De nya stordatorteknikerna kommer att börja sitt arbete i januari 2018 med mentorskap från hela mainframeteamet på HCL, säger han.