Den ryska inblandningen i förra årets presidentval har blivit en otäck följetong i USA. Nu visar nya siffror från Facebook hur enorm räckvidd den ryska trollfabriken fått.

Under en dryg tvåårsperiod såg åtminstone 126 miljoner amerikaner inlägg från ryska propagandakonton. Det skriver Facebooks chefsjurist Colin Stretch i en inlaga till amerikanska myndigheter som bland annat New York Times tagit del av.

Mellan januari 2015 och augusti i år delade statligt finansierade ryska trollkonton runt 80 000 länkar, videor och bilder i sina försök att påverka den amerikanska inrikespolitiken, uppger han.

Läs också: Varning för nytt Facebook-virus – som är ännu värre än det förra

De direkta inläggen från trollkontona sågs av runt 29 miljoner människor, och när många av dem interagerade genom att gilla, dela eller prenumerera blev det ringar på vattnet. Totalt ska 126 miljoner konton, hälften av Facebooks amerikanska användarbas, ha sett inläggen i sina flöden.

Avsändaren är konton som kontrolleras av en suspekt rysk organisation som kallar sig The Internet Research Agency, IRA. En Kreml-stöttad trollfabrik som anställer professionella nätagitatorer och aktivister.

Målet? Att på ett "djupt stötande sätt" försöka "skapa klyftor mellan människor", skriver Colin Stretch. Han syftar på att trollen ofta försökt använda kontroversiella ämnen som hbtq-rättigheter, rasfrågor och vapeninnehav för att få genomslag och skapa konflikt.

Flera utredningar visar också att de ryska trollen stöttade Donald Trump och motarbetade Hillary Clinton i presidentvalskampanjen. Samtidigt pågår flera rättsprocesser mot Trump-medarbetare som anklagats för att ha haft samröre med ryssarna.

Facebook är inte den enda spelplanen. Mönstret går igen på flera andra sociala medier. Facebook har stoppat hundratals Instagram-konton. Twitter har blockat 2 700 konton och har nyligen bannlyst två ryska mediaföretag som anklagas för att ha försökt påverka valet från att annonsera. Google har å sin sida spärrat arton Youtube-kanaler som publicerat ett tusental propagandavideor, och konstaterat att IRA lagt runt 4 700 dollar på att köpa annonser.

Där har vi det som är mest skrämmande. Hur billigt det är att influera ett val.

Tidigare uppgifter från Facebook säger att de har belägg för att IRA lagt runt 100 000 dollar på att sponsra drygt 3 000 inlägg under en tvåårsperiod. Det motsvarar en insats på 835 000 kronor för nå ut till 126 miljoner amerikaner. En räckvidd på 150 konton per investerad krona.

Läs också: Palestinier greps efter Facebooks översättningsmiss – ”god morgon” blev ”attackera dem”

Det är förstås bara en delsumma på den ryska trollfabrikens utgiftskonto. Men inte ens i ett större perspektiv har det varit speciellt dyrt att nå ut till en halv nation. Sajten Quartz citerar en kartläggning av IRA:s verksamhet som uppskattar att hela den amerikanska kampanjen har en budget på 2,3 miljoner dollar – 19,2 miljoner kronor.

De stora nätjättarna som nämns ovan har under de senaste månaderna lovat bot och bättring, och presenterat olika lösningar för att förhindra att något liknande ska hända igen. Men frågan är om de verkligen kan stoppa trollanstormningen.

Och kom ihåg. Det är knappt ett år kvar till nästa val i Sverige.