Det är sällan ett företag omskrivs så ofta i termer av både succéer och fiaskon som sydkoreanska elektronikjätten Samsung gjort de senaste tolv månaderna.

Två rejäla skandaler har skakat företaget:

Dels sviterna av Note 7-debaclet – en historia som exploderade förra hösten och som ledde till att Samsung fick återkalla telefonerna och stoppa produktionen av den här toppmodellen. Det här kostade företaget enorma summor och skadade varumärket, och det var egentligen inte förrän nu i höstas – efter den lyckade lanseringen av efterföljaren Note 8 – som Samsung en gång för alla kunde lämna det här debaclet bakom sig.

Samsung var också djupt indraget i den mutskandal som rullats upp runt den tidigare politiska ledningen i Sydkorea. En av de högsta cheferna på Samsung, vice ordförande Jay Y. Lee – den som ansågs leda hela Samsung – dömdes i augusti till fem års fängelse för att ha mutat tidigare presidenten i Sydkorea, Park Geun-Hye, i utbyte mot politiskt stöd.

Mot bakgrund av det här måste det ses som ett enormt styrkebesked att Samsung nu rapporterar om ett rekordkvartal.

Läs mer: Här är nya omsusade toppmobilen – och därför är den så viktig för Samsung

Vinsten var den högsta någonsin och ökade med 179 (!) procent till 14 500 miljarder won, vilket motsvarar ungefär 107 miljarder kronor. Jämförelsen är med motsvarande period förra året. Det är också enormt mycket högre även om man jämför med perioderna innan det kostsamma Note 7-debaclet (för två år sedan hade de en vinst på 7 390 miljarder samma kvartal).

Försäljningen ökade med nästan 30 procent till 62 050 miljarder won.

Och går man ner i detalj i rapporten så ser man att det inte är de uppmärksammade lanseringarna av nya smartphones som är motorn i tillväxten – utan komponenterna, där försäljningen ökar med 51 procent och vinsten med nästan 200 procent. Allra bäst går försäljningen av minnen.

Men företaget ökar brett. På den tuffa konsumentelektronikmarknaden ökar de försäljningen med tre procent och inom it och mobilt med 23 procent.

Läs mer: Därför håller ärkerivalen tummarna för Iphone X

Nu är det en ny företagsledning som ska ta över Samsung. Skälet är att investerarna är oroliga för att Jay Y. Lees sorti ska skapa ett tomrum efter sig. Företaget får en ny vd i Kinam Kim och nya chefer för både konsumentelektroniken och it- och mobildivisionen. De som tar över är dock långvägare inom och företaget. Bland annat har Kinam Kim basat för den framgångsrika komponentdivisionen, vilket borgar för kontinuitet.

Park Ju-gun, på analysföretaget CEO Score, som följer Samsung säger till nyhetsbyrån Reuters.
– Det är en yngre generation ledare, men divisionsstrukturen förändras inte i grunden.