Evry rapporterar idag sin första riktiga kvartalsrapport efter återkomsten på börsen i juni. Och en nöjd koncernchef konstaterar att det fortsätter peka uppåt. För koncernen växte omsättningen under tredje kvartalet med 2,6 procent och landade på 2,9 miljarder norska kronor.

Bryter man ut Evry Sverige så är tillväxten ännu högre. Det svenska bolagets omsättning har ökat med 9,6 procent jämfört med motsvarande period ifjol. Omsättningen landade på 758 miljoner norska kronor, med en marginal på 10,2 procent.

– Det är all time high för Sverige. Det är glädjande att vi kan ha en så häftig tillväxt och ändå ha god lönsamhet. Det visar att teamet i Sverige gör ett väldigt bra jobb, säger Björn Ivroth.

Läs också: Köpfest utan slut – därför öppnar konsultbolagen stora plånboken

Hur förklarar ni lönsamhetsökningen?
– Vi har bland annat ändrat i vår affärsmix. Vi har större andel från Digital Consulting och Applications än tidigare och att vi växer i högmarginalaffären gör så klart att vi får upp snittmarginalen. Att vi har så pass bra tillväxt hjälper till också, men det gäller framför allt att alltid ha rätt resurser på plats.

I princip alla konsultbolag tuffar på bra nu, hur mycket kan ni tacka den gynnsamma marknaden?
– Det är en stark marknad, men man måste omsätta det i affärer också. Och vi kommer att fortsätta satsa i Sverige och jag kommer personligen att vara mer i Sverige än tidigare.

På den svenska marknaden har Evrys båda huvudrivaler, CGI och Tieto, agerat nyligen. CGI genom att köpa finska Affecto med cirka 100 anställda i Sverige, och Tieto har lagt ett bud på det 350-hövdade Avega Group.

Vad blir ert drag, ni brukar ju gärna prata om att ni är på jakt efter nya bolag att köpa?
– Vi har Netrelations som vi köpte förra året. Den nordiska marknaden behöver konsolideras, inte minst i Sverige och vi har tagit in Björn Martinsson som är dedikerad att hitta nya förvärvsmöjligheter. Vi jobbar på det. När marknaden konsolideras får vi mer kritisk massa och det tjänar kunderna på. Vi ser att Sverige är sjukt fragmenterat jämfört med andra länder, men samtidigt startar det upp många nya och spännande bolag som är attraktiva.

Så det är något på gång snart alltså?
– Vi är alltid på gång och på språng.

Vad letar ni efter? Något som liknar er eller ett mer nischat förvärv?
– Vi har ett antal screeningkriterier. Vi vill både bli mer kostnadseffektiva och mer innovativa. Tidigare har vi kompletterat med till exempel en digitalbyrå som Netralations, men har också behov av mer kapacitet. Så vi tittar på både och, utifrån tydliga kriterier.

Men kampen om nya förvärv är inte den enda strid som Evry utkämpar mot Tieto. En mer konkret envig mellan konsultjättarna utspelar sig just nu i Stockholm, eller närmare bestämt Högsta Förvaltningsdomstolen. I alla fall blir det arenan om Evry och Björn Ivroth får som de vill, det vill säga om den högsta rättsinstansen beviljar ett sällsynt prövningstillstånd för att ta upp tvisten om vem som ska leverera it-stöd och administration till Stockholms stad.

Läs också: Tieto-bossen om Stockholmsstriden och uppköpen

– Ja, det är en följetong. Ingen kan ta ifrån oss att vi har vunnit den affären. Vi har gjort en djupdykning i det fallet, och vi har fått både en andra och tredje synpunkt på det från jurister som är experter på området och vi är övertygade om att vi har ett case här. Det var därför vi valde att överklaga. Sedan får vi se vad Högsta Förvaltningsdomstolen säger. Jag hoppas att vi får prövningstillstånd. Den inlaga vi har skickat in är jag nöjd med, men fram till dess kan vi inte göra något, säger han.

Den fråga som ska avgöras är huruvida Evrys anbud ska förkastas eller inte. Detta efter att bolaget lämnat in sitt anbud som ett samarbetsavtal mellan de två bolagen Evry Sverige och Evry Norge. Det misstag som såväl Förvaltningsrätten som Kamarrätten slagit ner på är att det inte har angivits vilka personer som företräder gruppen. Och som vi skrivit tidigare ser det ut att kunna bli ett ganska dyrt misstag.

– Jag hävdar att det inte var ett misstag. Man kan uppfylla ett krav på flera sätt och vi har valt det här sättet. Vi tycker att det är viktigt att det explicit måste skrivas ut vad det är som gäller. Det är en extrem teknikalitet som avgör i det här fallet och vi tycker att det är av principiell vikt att det prövas. Samtidigt står vi inte och faller med detta, men vi ser fram emot det med spänning, säger Björn Ivroth.