Prevas rustar för tronskifte

 K-G Ramström.
K-G Ramström.

Konsultbolaget Prevas vd K-G Ramström kommer att gå i pension under våren 2019. Styrelsen har därför beslutat sig för att påbörja sin rekrytering av en ny vd.

K-G Ramström har lett teknikkonsulten sedan våren 2013, och han uppger att han kommer fortsätta vara aktiv fram till dess att den nya vd:n är på plats. Han meddelar också att han finns till styrelsens förfogande i vissa kundrelationer och strategiska satsningsområden.

Fortnox vill peta häktad storägare…

Svenska affärssystembolaget Fortnox har hamnat i hetluften i veckan efter att storägaren Olof Hallrup häktats då han på sannolika skäl är misstänkt för grovt insiderbrott. Han har tidigare varit i hetluften i samband med att bolagets förra vd Sara Arildsson plötslig valde att hoppa av sin tjänst.

Olof Hallrup.
Olof Hallrup.

Från Fortnox håll konstaterar man att man ser allvarligt på situationen och skriver följande om det faktum att han sitter kvar i styrelsen:

”En person är oskyldig tills ett åtal leder till fällande dom. I ett aktiebolag ansvarar styrelsen för förvaltningen av bolagets angelägenheter och ska ta hänsyn till samtliga aktieägares intressen. Styrelsen har gjort en samlad bedömning av situationen efter kontakter med bolagets olika intressenter. Det faktum att en person kvarstår i styrelsen under misstanke om insiderbrott riskerar att påverka förtroendet för bolaget”.

– Styrelsen har dock inget mandat att tillsätta eller avsätta styrelseledamöter då det är en fråga för bolagsstämman. Vi har därför beslutat be Olof Hallrup att, med hänsyn till Fortnox bästa, lämna styrelsen. Vi kommer även be Hallrup att avstå sin plats i valberedningen till den i storlek nästkommande ägaren, säger styrelseordförande Torbjörn Gunnarsson.

… och tar in ny försäkrings-vd

Fortnox Försäkring, som är ett affärsområde inom Fortnoxkoncernen, har anställt Åsa Andersson som vd. Hennes uppdrag blir att leda arbetet med att erbjuda digital försäkringsförmedling till alla Sveriges småföretagare. Hon tillträder vid årsskiftet och uppges ha en gedigen erfarenhet från ledarroller inom framförallt bank, försäkring och retail.

– Jag hälsar Åsa varmt välkommen till Fortnox. Hon kommer bidra starkt till att bygga vår verksamhet konkurrenskraftig, med stort fokus på nytänkande, tillsammans med sina medarbetare, säger Fortnox vd Nils Carlsson.

Qlikprofil till Apsis

Pelle Rosell.
Pelle Rosell.

Pelle Rosell är ny marknadschef på svenska Apsis, som jobbar med datadriven marknadsföring. Han har tidigare i många år jobbat som marknadschef på många tekniktunga bolag, som till exempel Qlik. Sedan han lämnade Qlik har han varit strategisk rådgivare i varumärkesfrågor åt en rad nordiska börsnoterade företag, och han är dessutom styrelseordförande i säkerhetsföretaget Allone och sitter i Bariums styrelse.

– Jag är mycket imponerad av hur Apsis löser vår tids största branschfråga, omnikanal, AI och marketing automation, säger han om det nya bolag han kommit till.

– Under Pelles tid på Qlik ökade deras omsättning från 2 miljoner kronor till 3 miljarder. Pelle har en helt unik kombination av kunskaper – både inom om varumärkesutveckling och om konkret taktisk och strategisk utveckling av produktiva kampanjer genom en rad olika kanaler. Det är väldigt roligt att kunna hälsa honom välkommen till Apsis, säger grundaren Anders Frankel.

Han ska leda e-hälsogäng

Peter Alvinsson
Peter Alvinsson.

Från och med den 1 november är Peter Alvinsson chef på avdelningen för e-hälsotjänster på E-hälsomyndigheten i Kalmar. Han har under övervägande delen av sitt yrkesliv arbetat med it-frågor med inriktning mot hälso- och sjukvård samt ledning och styrning och de senaste åren har han varit konsult inom e-hälsa och som avdelningschef för infrastruktur på Inera samt i det egna familjeföretaget.

– Peter Alvinsson får en viktig roll i E-hälsomyndighetens nya organisation. Jag värdesätter särskilt hans breda it-erfarenhet från hälso- och sjukvårdssektorn, säger generaldirektör Janna Valik.