Ett av de stora samtalsämnena i samhället idag är att vi är på väg in i den digitala eran, många skulle till och med säga att vi redan är inne i den. Det som kanske tydligast definierar den digitala eran är ett konstant tryck mot mer och snabbare innovation. Att hela tiden transformera sättet man gör affärer på och hur man bedriver sin verksamhet – genom nya produkter, tjänster och leveransmodeller. Att allt hela tiden förändras. Det skapar självklart lika mycket stress som innovation, och visst kan man ibland tänka att det vore skönt om det snart var över.

Men jag är ledsen, det kommer det inte att vara – inte på väldigt länge, om ens någonsin. För i den digitala eran är det enda som inte förändras paradoxalt nog att allt konstant förändras – i den digitala eran är konstant förändring det nya status quo.

Läs ocksåGDPR ställer nya krav på e-posthantering – här är åtta tips

Det här ställer helt nya krav på it. När man tvingas gå från att historiskt fokusera på stabilitet och låg förändringsgrad till att anpassa sina it-plattformar och it-strategier för att stödja verksamheter i konstant och snabb förändring – då kommer det att göra ont. Men det är långt ifrån omöjligt. Jag ser ett antal tekniker och modeller som är centrala möjliggörare för detta:

  • Big data: Att fånga värdet i de enorma datamängder som lagras och vända det från att bara vara kostnad till verklig konkurrensfördel? Att kunna analysera all data och därigenom få ökad förståelse för kunder och användare och utifrån insikterna lägga grunden för nya produkter, tjänster och affärsmodeller. 
     
  • Mobilitet: Det spelar ingen roll om du utvecklar och tillverkar bilar i Göteborg eller om du är en kommun i norra Sverige – dina kunder eller dina medborgare vill interagera med dina produkter och tjänster via en app. Det är det nya normala - en självklarhet i ”the app-economy”. 
     
  • Sociala medier: Att bygga in olika typer av samarbetsplattformar i produkter och tjänster – där kunder, partners och medborgare utbyter erfarenheter - ger både bättre förståelse för deras behov men via delaktighet skapas också nya nivåer av lojalitet. 
     
  • Molnet: Ett lösningsområde som många redan börjar bli trötta på, vilket är ironiskt eftersom väldigt få organisationer faktiskt använder molnet i någon större utsträckning. ”Där har du fel”, tänker du. ”Vi har ju använt Office365 i snart ett år”. Ledsen, det räknas inte. Var kör ni huvuddelen av era applikationer idag? Men viktigast av allt – hur långt har ni kommit i att möjliggöra för verksamheten att konsumera it på sina egna villkor? Oavsett om ni bygger ett privat moln, använder publika moln eller etablerar det mest sannolika över tid – hybrida moln. Det måste vara en del i er plan – nu! 
     
  • Containrar: Detta fantastiska sätt att paketera applikationer på ett superoptimerat och isolerat sätt så att de blir enklare och snabbare att utveckla mot, mer effektiva att köra och skala och med inbyggd portabilitet för möjlighet att köras vart som helst – ”true cloud native”. 
     
  • AI: Artificiell Intelligens kommer långsiktig skapa en dramatisk förändring för hela samhället och våra liv. Från personliga assistenter och robotar till självkörande bilar. 
     
  • IoT: Internet of Things – teknik i allt och överallt i syfte att underlätta och förbättra våra liv. Enligt Gartner finns det redan nu över 8.4 miljarder uppkopplade enheter, 2020 uppskattas det vara över 20 miljarder. 
     
  • DevOps: En ny modell för att utveckla applikationer och tjänster där vi för samman utvecklare och driftpersonal, så att de arbetar tillsammans för att utveckla smartare och mer effektiva applikationer och tjänster. 
Det här är en artikel från Expert Network

Samtliga är centrala tekniker och metoder för digital transformation. Men de har en sak till gemensamt; de har alla sitt ursprung i open source. Låt mig ge några exempel.

  • Big Data – Hadoop: Den överlägset mest använda plattformen för analys av stora datamängder är baserad på öppen källkod.
     
  • Mobilitet – Android: Android har cirka 85 procent global marknadsandel av mobiltelefoner. Android är Linux och Linux, som vi alla vet, är open source.
     
  • Sociala medier – Facebook: Hela Facebooks arkitektur bygger på öppen källkod, affärsmodellen vore inte möjlig annars. De bygger till och med egna servrar och nätverksswitchar baserat på helt öppna arkitekturer som de delar med sig av. 
     
  • Cloud – Amazon Web Services och Google Cloud Platform bygger sina molnlager på öppen källkod. 
     
  • Containers – Docker: Docker, den överlägset vanligast förekommande implementationen för containers, är open source.
     
  • AI – Tensorflow: Det är en central grundkomponent i nästan all AI-utveckling, framtaget av Google Brain Team, och utvecklat med öppen källkod från dag ett för att driva utveckling framåt samt för att säkerställa en rättvis och demokratisk fördelning av en samhällsomvälvande teknik. 
     
  • IoT – Open Connectivity Foundation: Ett globalt samarbetsorgan med över 300 medlemsorganisationer som kommit samman för att i open source-form driva öppna utvecklingsplattformar för IoT. 
     
  • Devops: Själva konceptet att arbeta över funktionsgränser har alltid varit en naturlig del i open source-världen. 

Men den intressanta frågan är varför? Varför kommer alla dessa nya tekniker och möjliggörare inte från de stora traditionella it-företagens proprietära utvecklingsavdelningar?

För att förstå det måste vi förstå hur forskning och utveckling skiljer sig mellan den traditionella världen och open source-världen.

Läs ocksåGDPR-projektet är ett gyllene tillfälle att få ordning på data

I den traditionella världen har vi mängder av separata företag över hela världen där forskning och utveckling sker isolerat. Utvecklarna får direktiv uppifrån om vilka områden och produkter man ska utveckla. Fördelen med denna modell är låg risk, utvecklingen sker kontrollerat och strukturerat och slutprodukten levererar ofta vad den ska.

Utvecklingen i open source-världen sker på ett fundamentalt annorlunda sätt. Det globala open source-communityt har idag över 16 miljoner utvecklare från alla världens branscher och hörn – som jobbar tillsammans på över en miljon olika projekt. Och ska vi vara ärliga så spenderar många utvecklare från den traditionella världen sina kvällar och helger i open source-världen – där de är fria att utveckla efter egna idéer. Det skapar en enorm innovationskraft.

Men vad vill en it-organisation egentligen ha – låg risk eller massiv innovation? Både och, så klart, och det är precis vad kommersiella open source-företag erbjuder. Tillsammans fångas kraften hos 16 miljoner utvecklare och tas till marknaden kvalitetssäkrat. De kommersiella open source-företagen deltar aktivt i open source-världen – skapar nya projekt, vidareutvecklar andra och väljer ut de bästa och tar till marknaden genom att testa, certifiera, validera, etablera livscykelhantering och inte minst support och uppdateringar för produkterna. Helt enkelt det bästa av två världar.

Det har gjort att lösningar baserade på öppen källkod idag används av över 95 procent av världens 500 största företag. I traditionellt affärskritiska branscher som bank & finans, flygbolag, telekom och läkemedel är siffran 100 procent. Vem hade kunnat förutse det för 20 år sedan när open source sågs som en lekplats för nördar?

Om it ska vara en möjliggörare för en verksamhet i konstant transformation och förändring måste öppen källkod vara en fundamental del i er it-strategi. Eller som Forbes nyligen uttryckte det: "If software is eating the world, then open source will chew it up and swallow

”Open source is eating the world” – du borde också ta en tugga.

Fakta

Befattning: Teknisk chef
Företag: Red Hat Norden
Linkedin: Ted Schönbeck
E-post: ted.schonbeck@gmail.com
Hemsida: www.redhat.com/en/global/sweden
Expertområden: Applikationsutveckling. Molntjänster, hybridmoln, publika moln och privata moln. Datalagring. Virtualisering. Datacenter.
Bakgrund: Systemvetare. Mer än 15 års arbete på amerikanska it-bolag – tre år på VMware, åtta år på Dell och fyra år på IBM.