De evigt konkurrerande chippjättarna Intel och AMD har begravt stridsyxan. Nu gör de gemensam sak och ska bygga chipp tillsammans. Det bekräftar bolagen för vår systersajt PCWorld.

Samarbetet ska bestå i chipp till bärbara datorer som kombinerar Intels processorer med AMD:s grafikkort. Målet är att bygga tunna lättviktiga laptops som är kraftfulla nog för prestandatunga datorspel.

Chippen blir en "evolutionerad" version av Intels Coffee Lake-processorer och släpps under första kvartalet nästa år. Ingenjörer från båda företagen har arbetat med chippen, men det är Intel som både lett och initierat samarbetet.

Läs också: Ärkefienderna Intel och AMD ska bygga chipp ihop

Analytikern Patrick Moorhead på Moor Insights & Strategy säger till Wall Street Journal att det här blir det första samarbetet mellan företagen sedan 1980-talet. Orsaken till den plötsliga vänskapen sägs vara en nygammal fiende: Nvidia.

– Strategiskt sett är Intel med bekväma med att konkurrera med AMD än Nvidia. De känner att de vet vad de behöver göra för att konkurrera så de har råd att samarbeta till viss grad, säger Patrick Moorhead.

Gaminglaptops utgör en växande del av en annars moloken pc-marknad. De flesta som finns i handeln i dag har både en processor från Intel och ett diskret grafikkort från antingen AMD eller Nvidia.

Genom att låna teknik från AMD hoppas Intel kunna bygga ett chipp som både har en rejäl processorkapacitet och bra grafikprestanda. Något som skulle kunna ge tunnare, mer lättviktiga och energisnåla gamingdatorer.

Läs också: Inga självkörande bilar utan Nvidia – chipptillverkaren styr AI-världen

AMD säger att de siktar på att chippen ska finnas i datorer som ligger i prisklassen 1 200 till 1 400 dollar. Hur mycket prestanda man kan få vänta sig för den pengen har däremot inte avslöjats. Men i ett pressmeddelande utlovar bolagen att datorerna ska klara att spela storbudgetspel, så kallade "AAA"-titlar.