(CS/Barcelona) Musiken pumpar, basen rullar genom golvet och en animerad film tar oss på en berg- och dalbanetur. Så drar analysjätten Gartner igång årets cio-symposium i Barcelona.
Peter Sondergaard, forskningschef, drar igång keynoten i samma dramatiska stil. Just nu peakar förväntningarna. Och vad väntar efter uppblåsta förväntningar? En snabb färd rakt utför ner i misströstan och förtvivlan när det vi väntar oss inte håller vad det lovar och förändringen inte går så snabbt som vi tänkt oss.
– Oavsett om du håller för ögonen och hoppas överleva, sitter still och bara hoppas ta dig igenom eller håller upp armarna och skriker snabbare så måste du ge dig ut på åkturen.
Och då gäller det att ta sig upp efter den hastiga nerfärden. De företag som inte hänger med kommer inte klara sig. Tycker du att du fastnat i digitala projekt, ja då har du hamnat fel. Digitala projekt är inte digitala affärer, konstaterar Peter Sondergaard.
Han pekar på hur konfektionsbranschen länge underskattade e-handeln – inte vill någon handla kläder utan att prova. Nu är Amazon USA:s största klädförsäljare och drar in lika mycket som de allra största kedjorna tillsammans.
– Det pågår en digital ”shakeout”, säger han.
Samtidigt som vi måste rusa fram snabbt finns säkerhetsfrågorna som ett mörkt moln över alltihop. Ett område där det är stört omöjligt att hitta tillräckligt med kompetens för överskådlig tid framåt. Och teknikdriven transformation kan i sig vara ett säkerhetshot om det går snett.
Så hur möter vi framtiden? Gartners analytiker lyfter fram ett antal viktiga saker som ska hjälpa oss igenom den digitala nedförslutet och få oss att vända upp igen.
Läs också: Här sätts svenska it-säkerhetsproffs i skolbänken
Många av de parametrar vi använder måste omprövas. Det handlar om att skaffa nyckeltal för att mäta digital framgång, exempelvis. Och också om att förstå att ett företag inte bara behöver växa genom att bli större, utan också kan växa internt genom att låta kunskaper och förmågor delas och användas på flera ställen i verksamheten – och att växa externt genom att delta i allt fler digitala ekosystem.
Gartner definierar tre saker som kan få företag att skala på alla dessa tre sätt. Det första är det de kallar digital fingerfärdighet, och för det krävs att man har medarbetare som samarbetar, är snabbrörliga, analytiska, innovativa och kreativa.
För att bygga en sådan kultur krävs tre byggblock: teknik, engagemang och mångfald.
– Vi behöver mångfald i alla former – data, talanger, leverantörer, kulturer, bakgrunder – det sätter fart på vår kreativitet. Annars riskerar vi att fastna i förutfattade meningar och det är vår gemensamma fiende, vår blinda punkt, säger Hung LeHong, vice vd på Gartner.

Det andra som krävs är teknik som skapar nätverk. Det handlar om internet of things där vi bygger system kring det som tidigare varit föremål – som en uppkopplad lastbilsflotta, till exempel. Det är också api:er som knyter ihop oss med andra i digitala ekosystem. Och så är det artificiell intelligens som Gartner ser som det bästa sättet att förbättra vår egen förmåga.
– Vi är smartare tillsammans med AI än vad vi eller AI är var för sig, säger Peter Sondergaard.
Den sista komponenten är en digital plattform där alla de tre teknikerna IoT, api:er och AI kan användas.
Läs också: Arbetsförmedlingen bygger ekosystem för jobtech – för bättre jobbmatchning
Peter Sondergaard pekar också ut artificiell intelligens som det som i framtiden löser dina säkerhetsproblem:
– It-säkerhetsproffsen räcker inte till inom en överskådlig framtid. Så därför är det bra att prioritera dina investeringar där.
Tyvärr är det också så att inte heller AI-kompetensen täcker efterfrågan, och inte kommer att göra det på länge. Lösningen på det, och för att lyckas med digitaliseringen, är därför att satsa på allvar på dina medarbetare.
– Hemligheten med digitaliseringen är analog, säger Tina Nunno, vice vd på Gartner.
– Det handlar om människor. Använd dina medarbetare och se till att stärka dem. Och det handlar inte bara om personer som håller på med de typiska it-jobben, utan det krävs mer teknikkompetens även för andra roller.
Och hon har också ett tröstens ord till alla dem som sorgset ser på sitt systemarv och undrar hur de någonsin ska kunna ta sig vidare.
– Arv är inte ett fult ord. Det kan också vara något värt att minnas, något att omfamna, säger Tina Nunno.

Faktum är att Gartner förutspår att 93 procent av dagens applikationer fortfarande kommer att användas år 2023.
Men det går att lägga de digitala byggstenarna ovanpå det existerande. Det riskerar att bli ett komplext bygge, men integration är något som det kommer att läggas mycket resurser på.
– På så sätt kan du bygga ett digitalt arv som du kan vara stolt över, säger Tina Nunno.