(CS/Barcelona) Varje år presenterar analyshuset Gartner tio förutsägelser inför de närmaste åren. Analytikern Daryl Plummer berättar från scenen det stora årliga Europa-symposiet i Barcelona att det sällan det slår helt fel: ”80 procent av våra förutsägelser har stämt. På senare år har det sjunkit lite och ligger nu på 78 procent.”

Han exemplifierar med en miss från förra året om att kroppsnära teknik som fitbits – smarta träningsarmband – skulle kapa hälsovårdens kostnader med 40 procent till 2020. ”Är det någon som använder en sån här nu?”, frågar han retoriskt och håller upp ett träningsarmband framför publiken som förblir passiv.

Även om siffran måste tas med en nypa salt så kanske det inte är en slump att han lyfter fram det som inte slagit in. Kanske han, precis som jag, hoppas på att årets förutsägelser ska vara mindre exakta än 80 procent. Att tre av dem faktiskt inte inträffar alls och en fjärde med modifikation. För faktum är att en del av årets spaningar är dystopiska – något som knappast brukar vara fallet när Gartner blickar framåt.

Läs också: Hallå cio! Det är dags att omvandla ditt jobb igen!

2022 spår Gartner att de flesta individer i världens utvecklade ekonomier att konsumera mer falsk information än sann information. Med ny teknik kan bilder och filmer manipuleras så att det är mer eller mindre omöjligt att se om något är sant eller inte. Daryl Plummer tar som exempel hur forskare med hjälp av AI-verktyg gjort video där förre presidenten Barack Obama ser ut att säga en sak – men där allt är fejkat.

Hans kollega Magnus Revang är den som tittat närmare på fake news, och han är lika pessimistisk. De flesta av oss är inte motiverade att ta reda på om informationen stämmer så länge vi håller med om den, säger han. Dessutom är det svårt att motverka det genom att exempelvis varningsmärka bluffnyheter. ”Problemet är att om hälften av nyheterna i mitt Facebookflöde markeras som fake news så kommer jag att lita mer på den andra hälften, även om det kan finnas falska nyheter där också”, förklarar han.

Att dra igång en märkning riskerar också att leda till en kapplöpning där artificiell intelligens används till att skapa desinformation medan artificiell intelligens samtidigt används för att avslöja falsk information.

Och där kommer vi till nästa förutsägelse som inte känns särskilt hoppingivande – om fyra år, 2021, kommer AI att vara bättre på att skapa falskt innehåll än på att upptäcka det och det kommer att underblåsa människors misstro.

Jag ser framför mig hur ingenting längre kan betraktas som sant. Historien förfalskas, samtiden förfalskas och till sist kan ingen med säkerhet avgöra vad som faktiskt händer eller har hänt. Vårt samhälle bygger på tillit – vad gör vi om det raseras?

Läs ocksåSäkerhetshål i dnsmasq drabbar miljoner datorer, routrar och mobiler

Internet of things kommer med stormsteg. 2020 kommer det sitta inbäddade sensorer i 95 procent av alla nydesignade produkter. Det är helt enkelt så billigt så det finns ingen anledning att låta bli. Samtidigt varnar Daryl Plummer för att det gäller att tänka till eftersom vi inte är vana vid uppkopplade föremål och kan uppfatta dem som skrämmande.

Daryl Plummer, Gartner
Foto: GartnerDaryl Plummer, Gartner.

Och kanske är det en sund misstro. För nästa förutsägelse säger att 2022 kommer hälften av säkerhetsbudgetarna för internet of things att gå till reparationer, återkallanden och säkerhetsproblem i stället för till skydd.

När det gäller artificiell intelligens och jobben så har Gartner mer lugnande nyheter. Analytikerna har tittat på hur AI genererar affärsvärde och utifrån det kommit fram till att 1,8 miljoner jobb runt hela världen å ena sidan försvinner – men att 2,3 miljoner å andra sidan skapas. Fler jobb alltså.

Det betyder inte att det kommer att gå smärtfritt – skiftet skapar också förlorare. De som blir av med sitt jobb kan inte självklart ta ett av de jobb som skapas. Det är ett skifte där det mycket väl kan råda brist på kompetens att anställa och samtidigt finnas en massa människor som blivit av med jobbet.

Tre mer eller mindre skrämmande förutsägelser där det inte finns guider och best practicies för hur vi ska ta oss an dem. Och där ansvaret sträcker sig långt utanför cio:ernas bord.

Det där med att kroppsnära teknik kan spara 40 procent av vårdens kostnader lät mycket bättre – låt oss hoppas att det är det som slår in i stället.

Fakta

1. 2021 kommer de varumärken som ligger långt fram göra om sina sajter för att stödja visuellt sök och röstsök att öka intäkterna från sina digitala affärer med 30 procent.

2. 2020 kommer fem av de sju största digitala jättarna att omvandla sig själva i grunden för att skapa sin nästa möjlighet att ta ledningen.

3. 2020 kommer bankerna att få in en miljard dollar i affärsvärde genom att använda blockkedjebaserade kryptovalutor.

4. 2022 kommer majoriteten av alla individer i de utvecklade ekonomierna att konsumera mer falsk information än sann.

5. 2021 kommer artificiell intelligens att vara bättre på att skapa falskt innehåll än att spåra det. 

6. 2021 kommer mer än 50 procent av företagen att lägga mer på att skapa bottar och chattbottar än på traditionell app-utveckling.

7. 2021 kommer 40 procent av it-personalen att ha flera olika roller, varav de flesta är affärsrelaterade snarare än teknikrelaterade.

8. 2020 leder artificiell intelligens till en jobbtillväxt och skapar 2,3 miljoner jobb samtidigt som 1,8 miljoner jobb försvinner.

9. 2020 kommer IoT att finnas i 95 procent av all elektronik i nydesignade produkter.

10. 2022 går hälften av IoT:s säkerhetsbudgetar till att laga, återkalla eller fixa säkerhetbrister snarare än att gå till skydd.