Intels processorer dominerar redan pc-marknaden, och nu är bolaget redo att ta sig an ett nytt segment. I veckan tillkännagav chippjätten planer på att börja tillverka dedikerade grafikkort.

För att leda satsningen har Intel rekryterat konkurrenten AMD:s grafikchef Raja Koduri. Han är en veteran med 25 år i branschen som senast har lett arbetet med AMD:s nya chippserie Vega, och kommer att leda en ny division hos Intel som ska utveckla grafikprocessorer.

Men exakt vilken marknad Intel siktar på framgår inte. Företaget skriver i sitt pressmeddelande att de har målet inställt på ”högklassiga diskreta grafiklösningar för ett brett segment datorer”. Det skulle kunna innefatta alltifrån bärbara och stationära datorer till datacenter och internet of things.

Läs ocksåNvidias nya monsterdator Pegasus – kraftfull som 10 serverrack

Det sistnämnda verkar särskilt troligt. Intel nämner flera gånger att de ser möjligheter inom ”edge computing”. Ett begrepp som ofta används när man pratar om att bearbeta data ute i nätverken istället för i datacenter. Som integrerade AI-lösningar i alltifrån mobiltelefoner till bilar – och där slår grafikkorten vanliga processorer på fingrarna.

Beskedet kom bara dagar efter det oväntade beskedet att ärkerivalerna Intel och AMD skulle börja tillverka chipp för bärbara datorer ihop. Intel vill tydligen cementera den nyfunna vänskapen genom att knycka en av konkurrentens toppchefer.