Amazon Web Services gör stora ändringar på den kinesiska marknaden. Molnjätten säljer en del av sina fysiska tillgångar till partnern Beijing Sinnet Technology Co för 301 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 2,5 miljarder kronor.

Beijing Sinnet, som började jobba med AWS tjänster i augusti 2016, konstaterade under gårdagen att den existerande verksamheten efter köpet kommer att kunna "följa lokala lagar och bestämmelser och förbättra servicekvaliteten och säkerheten ytterligare."

Läs också: Microsofts molnchef: ”Vi är bättre än Amazon”

För det är just tuffare regleringar som anges som en viktig förklaring till varför AWS nu väljer att agera. De kinesiska tillsynsmyndigheterna har nyligen skärpt reglerna för molntjänster och hur utländsk data får hanteras. De nya reglerna innebär också nya övervakningsrutiner av dataöverföringar.

Beijing Sinnet har redan tidigare varnat sina AWS-kunder för att använda vpn-tjänster. Detta eftersom de kinesiska myndigheterna inte kan kontrollera information som skickas krypterat.

Först uppfattades affären som att AWS var på väg bort helt från den kinesiska marknaden. Men det förnekar nu bolaget i ett meddelande som Techcrunch tagit del av.

Läs också: Superchippet som ger Amazon världens kraftfullaste molntjänst

”Nej, AWS har inte sålt sin verksamhet i Kina utan vi kommer att fortsätta se till att kinesiska kunder kan använda våra molntjänster. Kinesisk lag förbjuder icke-kinesiska företag att äga eller driva viss teknik för tillhandahållande av molntjänster. Så för att följa lagen har AWS sålt vissa fysiska infrastrukturtillgångar till Sinnet. AWS fortsätter dock att äga den immateriella äganderätten för AWS Services över hela världen. Vi ser fram emot att fortsätta göra affärer i Kina och att ta del av dess tillväxtpotential under de närmaste åren”, skriver bolaget.