Den statligt ägda banken SBAB har valt att lägga delar av sin it-infrastruktur i Blekingebaserade City Networks branschspecifika moln City Cloud for Bank & Finance. Affären innebär att SBAB blir en av de första bankerna i Europa som väljer att lägga delar av sin it-miljö i en Open Stack-baserad tjänst.

Exakt vad affären är värd i pengar framgår inte, men för City Network är det så klart en riktig fjäder i hatten att banken väljer deras molntjänster istället för jättar som AWS eller Azure.

– Vi brukar normalt sett jobba med större leverantörer, men vi tycker att City Network är en mycket intressant spelare som ligger i absolut framkant, och som inte minst ger stor möjlighet att leverera kundnytta, säger Jan Stenkvist, ansvarig för leverantörshantering på SBAB, om varför man valde det svenska molnalternativet.

Läs också: Spricka mellan storbankerna om framtidens fintech-tjänster

– Vi har en roadmap där vi ska byta ut våra back end-system och integrationslager mot mer moderna varianter eftersom vi vill kunna utveckla vad som helst, hur som helst och hur ofta som helst. Vi kommer att ha lite Cobol kvar, men vi vill även ha Open Stack-lösningar där vi kan jobba på it-avdelningen i korsfunktionella team.

Att en statlig bank väljer det svenska alternativet framför de amerikanska jättarna luktar ju lite protektionism, men Jan Stenkvist säger att det inte har med saken att göra överhuvudtaget.

Jan Stenkvist
Jan Stenkvist.

– Vi resonerar inte så. När vi sonderar leverantörer tänker vi att lika barn leka bäst. Och vi vill vara en betydande kund för våra leverantörer. Vi är kanske inte alltid den största kunden men vi vill vara en prioriterad och viktig kund. Och de kontroller vi har gjort indikerar att det verkligen är ordning och reda på City Network. Det är kanske ett mindre bolag men säkerhetsmässigt ligger de absolut i farmkant. Det visar de säkerhetstester vi har gjort.

Hur pass mycket avgjorde priset när ni valde leverantör?

– Vår vision är att vi ska leverera Sveriges bästa bolån. Vi tittar inte på vad som är billigast, utan vi tittar på det som i slutändan ger oss bäst leverans till våra kunder.

Och en nöjd Johan Christenson, vd på City Network, ger en tämligen samstämmig bild när han ska förklara vad som avgjorde SBAB:s val.

Läs också: Microsofts molnchef: ”Vi är bättre än Amazon”

– Jag skulle säga att det framför allt är två saker. För det första handlar det om vår öppenhet där vi jobbar med Open Stack och öppna api:er, och den andra anledningen är hur vi jobbar med de regulatoriska kraven. Vi jobbar stenhårt med det och det gör att banker och försäkringsbolag kan känna sig trygga när de jobbar med oss, säger han och spår att fler förändringar kommer att ske i bankvärlden framöver.

– Just nu står bankerna inför en enorm utmaning och en helt ny konkurrenssituation. Precis som övriga traditionella företag måste de därför hela tiden utveckla sitt erbjudande. Tiden när ett utvecklingsprojekt fick ta sex månader är förbi, digital innovation måste ske dynamiskt och i det arbetet är en skalbar it-infrastruktur byggd på öppenhet en mycket viktig hörnsten. Mot bakgrund av det är det därför mycket glädjande att SBAB som första svenska bank går i bräschen.