Märken som Libero och Edet är välkända för konsumenterna. Men även om produkterna fortfarande är fundamentet stöper ny teknik om bolaget Essitys affärsmodell sakta men säkert i riktning mot tjänster.
Essity är resultatet av att svenska SCA tidigare i år delades i två separata bolag. Runt 15 procent av verksamheten, skogsinnehavet och produkterna därifrån, hamnade i det bolag som fortfarande heter SCA. De övriga 85 procenten som sysslar med hygienprodukter och mjukpapper blev till det nya bolaget Essity, som fick med sig 48 000 medarbetare och en stor del av ledningen – däribland Robert Sjöström, som bland annat är cio – och en årsomsättning på runt 100 miljarder kronor.
Datadriven städning är den första större tjänst som företaget lanserat. Det handlar om att med hjälp av sensorer samla in data kring hur toaletter städas. Sensorer i dörren, vid pappersrullen, tvålbehållaren och så vidare visar vilken toalett som behöver påfyllning, eller som besökts så flitigt att det är dags att städa.
– Vi lanserade tjänsten för några år sedan och har nu ett par tusen installationer, säger Robert Sjöström.

Två exempel är Landvetters flygplats och Gröna Lund. Platser med högt tryck på offentliga toaletter är bland dem som infört det nya systemet.
– Vi kan se att resultatet blir bättre och att gästerna uppskattar det. Och för lokalvårdarna underlättar det att veta var det behövs en insats.
Läs också: Så tvingar Uber taxibranschen att digitalisera
Och det blir inte bara renare på toaletterna, utan det effektiviserar också lokalvårdarnas arbete och sparar miljön.
– Tidigare gjordes rundor för att byta toalettpapper och så kanske det satt en halvfull rulle kvar. För att det skulle räcka till nästa tur så fyllde man på med en ny och slängde den halvfulla. Det kan man undvika nu, säger Robert Sjöström.

Datadriven städning är inte Essitys allra första tjänst. Tidigare om åren har sköterskor erbjudits utbildning i vissa hygienfrågor.
– Men när man tittar efter hur vi fakturerade det så kan vi se att det kunde vi inte. Nu skapar vi tjänster som går att fakturera, säger Robert Sjöström.
Plattformen som används är Microsoft Azure, och nyligen har bolaget också inlett ett samarbete med Microsoft för att utveckla sina internet of things-baserade tjänster vidare.
– Vår plattform är öppen, och tanken är att de som ansluter sig ska kunna bygga vidare och utveckla andra tjänster efter sina behov. Kanske vill någon också ha koll på när lamporna på toaletterna behöver bytas – ja, då kan de skapa en egen funktion för det.
Andra liknande tjänster som Essity arbetar med riktar sig mot äldrevården. Sensorer registrerar en individs urinläckage under 72 timmar, och på så sätt får man kunskap om varje individs behov av toalettassistans, vilka inkontinenshjälpmedel som är mest lämpliga och hur ofta de ska bytas.
– Det kan handla om personer som inte kan röra sig, och genom att kunna se när en viss individ behöver byta så höjs kvaliteten.
Där gäller det samtidigt att röra sig försiktigt för att hålla sig inom de ramar som den nya dataskyddslagen, gdpr, fastställt.
– Det här är sådant som vi måste förstå men där individernas data inte kan sparas. Sedan kan vi också bygga andra tjänster på anonymiserade data, säger han.
På konsumentsidan har Essity inte kommit lika långt. Det är generellt svårare, konstaterar Robert Sjöström.
– Men det här ger oss en väldig mängd data som vi kan plocka ner och titta på. Kanske kan vi rentav sälja vissa data i framtiden? Det är sådant som utkristalliseras längs vägen.
Läs också: ”Vi drunknade i operativa frågor” – därför delade SCA:s cio upp sin it
För att ta sig dit man nu är har it-avdelningen på Essity ställt om till att bli mer innovativ.
– Det är lite nytt för ett bolag som oss som har väldigt strukturerade innovationsprocesser. Nu jobbar vi mer agilt – förstår att vi inte har alla svar från början. Det drivs av ny teknik och att nya aktörer dyker upp och då måste vi vara snabbare och smidigare.
För att möta det trycket omorganiseras it-avdelningen mer eller mindre kontinuerligt.
– Ja, ungefär varje halvår, alla börjar vänja sig vid det nu. Vi behöver förändras när behovet ändras.
Är det din uppgift som cio att vara den som internt driver en ändrad kultur och ett mer agilt arbetssätt i hela verksamheten?
– Ja det ligger absolut på mig och det arbetar vi också med, säger Robert Sjöström.
En del i det är också att ta vara på den kompetens som finns i företaget istället för att rekrytera in.
– En duktig marknadsförare kan bli en duktig digital marknadsförare istället för att man rekryterar någon ny. Där startade jag för några år sedan något vi kallar Digital Academy, och där har runt 2 000 medarbetare gått i dag. Men från början innehöll den bara en modul nu innehåller den runt tolv.
Läs också: Förväntningarna är på topp – men Gartner varnar för en resa ner i förtvivlan
Utbildningen, som har lång kö, blandar onlinekurs och rena utbildningsdagar där alla i kursen möts.
Hur skulle du säga att ni ligger till jämfört med era konkurrenter? Är ni i den digitala framkanten?
– Om vi ligger bäst till är svårt att säga. En del av våra konkurrenter ligger i framkant när det gäller vissa produkter, som digitala inkontinensprodukter exempelvis. Men om man tittar på helheten – hur vi vill digitalisera hela verksamheten – då ligger vi bra till, säger Robert Sjöström.
Han pekar på hur bolaget har en konsoliderad plattform med ett (visserligen rejält anpassat) SAP-system i botten. It-budgeten ökar stadigt år för år, och Essity ligger långt fram när det gäller att ha ordning på att de data man har är korrekta. Dessutom är både ledning och styrelse med på noterna.
– Nu har vi haft stort fokus på tjänster och nya intäkter. Framöver kommer vi att lägga mer fokus på produktionen och de operationella processerna för att också sänka kostnader, säger Robert Sjöström.