De flesta som känner att de har fått nog av sitt jobb och längtar bort vill inte skylta med det. Vår amerikanska systersajt CIO.com har samlat ett gäng tips som hjälp på vägen.
1. Vad har du för möjligheter där du är?
Börja med att tänka igenom varför du funderar på att sluta och ta reda på vilka möjligheter som finns att faktiskt förbättra din situation på ditt nuvarande jobb.
De som CIO.com talat med ger grundrådet att verkligen ta reda på om ditt jobb är helt bortom räddning innan du säger upp dig.
– Prata om vad det egentligen är som är frustrerande på jobbet för att se om det går att förändra, säger Chad Lilly som är rekryteringsansvarig på Maestro Health.
Men om du inte ser någon ljusning – då är det lika bra att ge sig av.
2. Boomerang är en möjlighet
Om du fortfarande står på god fot med en arbetsplats du jobbat på tidigare så är det absolut värt att kolla om det finns några öppningar där. Du behöver inte så mycket tid att komma in i jobbet, är redan van vid kulturen och tekniken som används och kan bidra mycket snabbare.
– Företag har snurrdörr nuförtiden – och det är bra, säger Vicki Salemi, karriärexpert på Monster.com.
Läs också: Med AI och Linkedin-data vill Microsoft hjälpa dig hitta drömjobbet
– De har ofta lite koll på tidigare anställda så de kan titta tillbaka och säga ”Den här personen var fantastisk, kanske är personen mer senior nu eller har bättre kompetens eller erfarenhet att bidra med”.
Du kan också studsa tillbaka till företag som inte anställt dig eller där du avböjt jobberbjudanden.
– Gå dit och säg ”Jag ser mig om efter nya möjligheter nu, och jag var verkligen imponerad av dig och din organisation. Jag skulle gärna höra mer om vad som hänt sedan vi talades vid sist”, säger Jayne Mattson, vice vd på Keystone Associates.
3. Se till att ha tiden på din sida
Om du söker jobb samtidigt som du redan har ett så kan tajmningen vara viktig. Doug Schade, konsult på Winter Wyman, pekar ut sensommaren som den bästa tidpunkten att söka jobb om man vill slippa konkurrens.
– Augusti är en perfekt tid att börja leta jobb. Många väntar till i september när semestern är slut och barnen börjat skolan och börjar först då söka på allvar. Så om du söker i augusti får du ett försprång.
4. Sök inte under arbetstid
Att leta nya jobb på arbetstid är inte någon bra idé – försök hålla fokus på dina arbetsuppgifter. Det är inte särskilt respektfullt att inte sköta sitt jobb fullt ut och det ger dig knappast bättre vitsord den dag du slutar.
Det finns också en risk att andra anar att du är på väg bort och att din chef börjar se sig om efter vem som ska ersätta dig.
– Det skadar din produktivitet och även ditt teams produktivitet och du börjar hålla igen när det gäller nya arbetsuppgifter för att du inte vill riskera att lämna ditt jobb mitt i ett projekt, säger Chad Lilly.
Rekryterare förstår det där med diskretion och hjälper ofta till – möten och telefonsamtal kan äga rum efter jobbet eller på lunchen. En lista över tider när du bäst nås är en bra idé tycker Chad Lilly.
5. Var social
Sociala medier kan vara jobbsökarens allra bästa vän om de hanteras på ett smart sätt. Men tänk på att inte bara uppdatera din profil just när du söker nytt jobb – det blir ett alltför tydligt tecken.
Läs också: It-proffs pigga på att byta jobb – men bara om lönen är okej
Se i stället till att uppdatera din Linkedinprofil hela tiden, det ska vara ett levande dokument säger Doug Schade.
– Till skillnad från andra sociala medier är det rentav något som uppskattas på ditt nuvarande jobb eftersom det ställer din arbetsgivare i positiv dager.
6. Nätverka, nätverka, nätverka
Många arbetsgivare tycker personliga referenser från andra anställda är det som ligger till grund för de bästa rekryteringarna. Kolla därför med folk runt dig – vänner, familj och tidigare kolleger för att se om det finns några spännande jobb som är lediga där de jobbar.
Och det finns sätt att hinna med nätverkandet även med ett heltidsjobb framhåller Jayne Mattson.
– Försök lägga in tidiga morgonträffar över en kopp kaffe, i verkliga livet eller via Skype eller Facetime exempelvis. Eller se till att träffas över lunch, middag eller drinkar för att prata om vilka möjligheter som finns.
Försök också hålla koll på om det anordnas olika nätverksträffar eller karriärevent där du bor.
7. Slarva inte med ditt cv
Välj noga vilka som du ger ditt cv till och förklara för dem att du söker jobb under radarn.
– Att spamma ut ditt cv är alltid en dålig idé, säger Roy West, vd på Roy West Companies.
– Det fungerar inte och om du har en anställning är det lätt för någon att luska reda på när du svarar på onlineförfrågningar. Det är en risk att lämna ditt cv för att cirkulera privat. Det finns inga hemligheter.
8. Se till att inte bli negativ
Oavsett hur din situation ser ut så är det aldrig läge att tala illa om ditt företag eller din chef, det är en varningsflagga för rekryterare. I stället ska du vara positiv och fokuserad på att visa vad du kan bidra med.
Karriärstrategen Donald Burns tycker att man ska berätta sanningen men ändå med en positiv – eller åtminstone neutral ton.
– Något förändrades på företaget, eller du kom till en punkt där du kände att du inte kom längre och inte ville vänta i år på en befordran. Se till att inte låta något negativt om din nuvarande arbetsgivare slinka ut. Jag har träffat dem som säger sig förstå det, men som sedan ändå säger negativa saker under intervjun.
9. Så gör du med referenser
Att använda din nuvarande chef som referens av misstag kan bli jobbigt när en potentiell ny arbetsgivare hör av sig till dem från ingenstans.
Bästa rådet är att lämna referenser först när det frågas efter det.
– Du kan använda någon från din nuvarande arbetsplats om du litar på personen, eller någon som kanske slutat nyligen, säger Chad Lilly.
Samtidigt är du ofta extra eftertraktad för andra arbetsgivare just för att du har ett jobb.
– Du anses vara mer åtråvärd av potentiella arbetsgivare och har en starkare förhandlingsposition. Faktum är att många arbetsgivare har hemliga fördomar mot att anställa arbetslösa personer, säger Donald Burns.