Bransch efter bransch vittnar nu om hur det är vara kvinna i en bransch som präglas av sexistiska strukturer.

Det som startade med hashtaggen #metoo har i Sverige lett till att olika yrkeskategorier berättar liknande scenarier från sina arbetsplatser. Och efter skådespelarnas #tystnadtagning, sångerskornas #visjungerut, juristernas #medvilkenrätt, musikernas #närmusikentystnar och politikernas #imaktenskorridorer är det nu dags för #teknisktfel.

Läs också: Kvinnliga systemvetare fortfarande plågsamt långt efter i löneutvecklingen

Det är 1 139 kvinnor som skriver i DN och berättar om sina upplevelser från teknikbranschen, en bransch som traditionellt sett alltid varit väldigt mansdominerad. Och precis som de andra branscherna handlar det om sexuella trakasserier och andra former av kränkningar som de medverkande har varit med om.

Läs också: Google stäms – ska ha satt i system att underbetala kvinnor

Bland annat nämner en hur hon på sitt första jobb, IBM, fick uppleva att det där fanns ett stort porrarkiv på en central server, från vilken de manliga kollegorna gärna lät bilder dyka upp på sina inloggade kvinnliga kollegors skärmar.

Här är några av de många vittnesmålen:

”Chefen höll ett tal om varje medarbetare och vad denne åstadkommit under året. När han kom till mig berättade han om min hårfärg, mitt utseende och att det var så roligt att jag ville jobba där. En manlig kollega ropade något om mina bröst varpå chefen fnissade lite och gick vidare till att lovorda näste man.”

”Första veckan på ny arbetsplats där jag var anställd som projektledare blev jag kallad för "vår nya dekoration" av en av de seniora manliga projektmedlemmarna.”

Läs också: "Kvinnliga utvecklare förväntar sig lägre lön än manliga – ett hot mot it-branschens tillväxt"

”På min första chefstjänst fick jag höra saker som "flicka lilla, du förstår inte det här" och "lilla gumman". Då var jag ändå handplockad till tjänsten.”

”Fick ett mejl via personalmejlen från en man jag aldrig pratat med som arbetar på en annan avdelning. Han skrev att han brukade fantisera om mig och beskrev ingående vad han skulle vilja göra med mig. Visade mejlet för både min närmaste chef och dennes chef. Det tystades ner och inget hände.”