Den så kallade blockkedjetekniken (blockchain) fungerar som en öppen lista eller en liggare, där alla transaktioner som görs lagras på de datorer som är med på listan. Mest kända användningsområdet är kryptovalutan Bitcoin, men tekniken spås kunna användas brett i framtiden, ja till och med kunna revolutionera branscher som banksektorn, logistik och fastighetsvärlden.

Ett exempel på hur tekniken kan användas är Lantmäteriets projekt där de nyttjar blockkedjan för att skapa säkra digitala fastighetstransaktioner. 

Även om de flesta företag i bästa fall håller på att fundera över hur de kan använda utnyttja den här hajpade tekniken så är förväntningarna högt uppskruvade. Enligt analysföretaget Gartner kommer blockkedjan att generera ett affärsvärde på 176 miljarder dollar vid år 2025.

Många nya fintech-bolag har varit tidigt ute att bygga lösningar runt tekniken – men nu tar de stora it-leverantörerna också klivet in på arenan, och deras senaste satsningar går i många fall ut på att erbjuda blockkedjan som en tjänst, så att deras företagskunder inte ska behöva ta på sig kostnader för en ny teknik eller behöva hitta folk som kan utveckla och underhålla den.

Senast ut är HPE som förra veckan lanserade första produkten i sin ”blockkedjefamilj” som går under namnet Mission Critical Distributed Ledger Technology.

”De storföretag som utvärderar blockkedjelösningar landar i att den generiska infrastrukturen och publika molnmiljöer inte stödjer de krav de har i fråga om prestanda, säkerhet och skalbarhet”, skriver HPE i ett uttalande där de också berättar att den här tjänsten väntas finnas tillgänglig på marknaden tidigt 2018.

Fler leverantörer vill lägga beslag på det här området. Oracle har lanserat sin ”blockchain as a service” som bygger på Linux Hyperledger och IBM har släppt en tjänst som ska göra det möjligt att växla pengar över gränserna. Även SAP har släppt en Baas-tjänst på Leonardo-plattform.

Vår amerikanska systersajt Computerworld skriver att en av de första som började leverera blockkedjan som tjänst var Microsoft, som erbjuder tjänsten i sin molnplattform Azure.

IDCs analytiker Bill Fearnly säger till Computerworld att de här tjänsterna kan vara attraktiva för företag som inte själva vill bygga en ny infrastruktur eller försöka hitta egna utvecklare – just det senare kan visa sig vara viktigt. Det handlar om att kunna testa tekniken utan att behöva ta för stora risker.

– Man måste tänka på att vi fortfarande är i ett tidigt skede av den här vågen. Det finns väldigt få personer som har flera års erfarenhet av djup, praktisk erfarenhet.

Läs också: Här är sex heta jobbtrender för it-proffsen

– Som det är med alla nya tekniker så finns det en inlärningskurva när kunder börjar använda sig av det här, och en fördel med att ingå partnerskap med en Baas-leverantör är att användare kan utnyttja de lektioner som leverantören får för att göra systemen säkrare. Leverantörer fungerar också som konsulter, säger Fearnley.

I de flesta fall riktar sig tjänsterna till företag inom finans- och försäkringbranschen.

Nästan samma dag som HPE tillkännagav sin satsning kom Fujitsu med en annan inom området. Deras ConnectionChain är en betalningsteknik som syftar till att göra det lättare att genomföra transaktioner mellan olika blockkedjor. Med andra ord ska tekniken underlätta för olika kryptovalutor att fungera tillsammans.

I ett uttalande skriver Fujitsu att de sedan ”vill utvidga den här tekniken bortom valutor till områden som särskilt känsliga data och kontraktsautomation”. De siktar vidare på att göra tekniken kommersiell under nästa år.