Meg Whitman meddelade under gårdagen, i samband med att bolagets resultat rapporterades, att hon kommer att lämna rollen som vd på Hewlett Packard Enterprise, HPE, efter sex år.

Istället tar trotjänaren Antonio Neri över som koncernchef. Han har fram tills nu haft den svåröversatta titeln president. Meg Whitman konstaterade att han är utbildad datortekniker och att han har arbetat i alla HPE:s verksamheter. Den nya vd:n lämnade dock inga kommentarer själv, enligt Reuters.

Sedan Whitman anslöt till bolaget har hon knappast varit sysslolös. Tvärtom har hon omdanat bolaget i grunden, inte minst genom den stora styckning som skedde i oktober 2014, när bolaget delades upp i en hårdvarudel, HP, och med resterande verksamhet i HPE.

Hon har även sålt av och köpt in. Mjukvarudelen såldes till Micro Focus och konsultdelen, det tidigare EDS, har numera fusionerats ihop med CSC till den nya konsultjätten DXC. Dessutom har hon hunnit med att köpa in bolag som Aruba och Nimble Storage. Hon har även gjort massiva nedskärningar efter att bolaget styckats och det senaste stora beslutet var att sälja det klassiska HP-kontoret i Palo Alto.

– Vi har ett mycket mindre, och mycket mer fokuserat företag idag. Jag tycker att det är absolut rätt tid för Antonio och en ny generation ledare att hålla i tömmarna nu, sade Meg Whitman till Reuters om sitt plötsliga avhopp, som överraskade många av analytikerna på plats.

Antonio Neri
Foto: HPEAntonio Neri tar över.

Läs ocksåIBM rasar mot att cio:n går till Amazon

Meg Whitman kommer dock inte att lämna bolaget helt, utan blir kvar i styrelsen, där givetvis även Antonio Neri kommer att kliva in nu.

– HPE är mer fokuserat och smidigare än någonsin tidigare. En vd med teknisk bakgrund kan troligen hjälpa HPE att bli mer innovativt, löd kommentaren från Ilya Kundozerov, aktieanalytiker på Morningstar, om Meg Whitmans efterträdare.

Meg Whitman var efter splitten den enda som var verksam i båda de nya HP-bolagen, men i juli meddelade hon sitt avhopp från styrelsen i hårdvarubolaget HP. I september hoppade hon på ett nytt styrelseuppdrag, i Dropbox. Vad som väntar framöver återstår att se, men hon var tydlig med en sak:

– Jag ska ta det lite lugnt ett tag, men det finns ingen chans att jag går till en konkurrent.

Läs också: ”Sluta leta it-kompetens utomlands – utbilda din personal istället”

Meg Whitman har tidigare kandiderat för att bli guvernör i Kalifornien och har även varit aktiv i republikanska presidentvalskampanjer, bland annat för Mitt Romney. I det senaste presidentvalet supportade hon dock demokraten Hillary Clinton. Några planer på en ny politisk karriär verkar dock inte finnas.

– Jag är aktiv i politiken, men jag har inga planer på att bli direkt involverad, besvarade hon frågan från Reuters.