I slutet av förra veckan fick hjärtavdelningen problem med hjärtövervakningssystemet för det som kallas telemetri. Det gick så långt att en sjukhuset uppger att en allvarlig incident drabbade en patient förra fredagen, en händelse som nu analyseras och förmodligen blir grund till en Lex Maria-anmälan.

– Det handlar om att en del av de hjärtpatienter som ligger inne som en viktig del av tillfriskningsprocessen ska röra på sig och då har de en trådlös dosa som överför informationen till ett övervakningssystem – till olika skärmar och mobila enheter. Och det är den överföringen som svajat, förklarar cio:n Anders Jönebratt.

Nya patienter har därför omdirigerats till andra sjukhus och de patienter som ligger på sjukhuset och som behövt telemetrilösningen har i stället fått ligga kvar i sina sängar där det finns trådbunden övervakning.

Läs också: Systembyte för miljarder i Stockholmsvården – ”blir tuffare än Nya Karolinska”

– Dessutom har personalen förstärkts, säger han.

Innan man hunnit få ordning på de problemen drabbades så Nya Karolinska i tisdags av nästa haveri när hela nätverket gick ner vid fyratiden på eftermiddagen och sjukhuset försattes i så kallat stabsläge.

Anders Jönebratt förklarar att sjukhuset har två stycken switchar, så kallade core switch, för trafiken in och ut på nätet. En av core switcharna hade ett defekt kort som skulle bytas ut i en planerad aktivitet. När det kortet byttes uppstod ett oväntat fel.

– Då hände något oplanerat och båda switcharna gick ner och stoppade all trafik i nätet. Det tog dryga tre timmar innan nätverket var uppe igen, säger Anders Jönebratt.

Men det fortsatte vara svajigt, gå upp och ner, och på torsdagskvällen kraschade det igen och sjukhuset gick för andra gången in i stabsläge.

Först vid 19.30-tiden på kvällen var allt uppe igen och denna gång tycks läget vara stabilt och sjukhuset har gått in i normalläge igen.

– Vi har hittat ett fel som vi korrigerat som jag inte går in närmare på nu eftersom jag vill gå igenom det ytterligare. Det är en rotorsak till problemen och vi hoppas att det är den enda men vi fortsätter analysera och monitorera för att kunna vara säkra på att det verkligen är det.

Läs också: Mjukvara till Karolinska levde inte upp till kravet

Det finns de som pekar på att nätet upphandlades för fyra år sedan – har det rätt kapacitet? 

– Ja det har definitivt rätt kapacitet när det gäller hur mycket trafik nätet tål. Men givetvis tittar vi på om vi kan justera eller komplettera någon del av lösningen. Det är ju också så att vi har sådant som ligger ovanpå gamla lösningar.

Kan det ligga någon form av attack bakom haverierna? 

– Vi har ständig övervakning men vi kan inte se några indikationer på det.