SOS Alarm har siktet inställt på utvecklare – det är så tjänsterna ska bli bättre konstaterar Mattias Hindfelt som är cio.

– Vi behöver få in nya synsätt ochvi behöver också en massa utvecklare framöver och skifta fokuset från driftövervakning till att ta fram nya tjänster, säger han.

– Man kan köpa driftövervakning för samhällskritisk hantering även efter skandalen med Transportstyrelsen och IBM bara man följer de regelverk som finns.

Så för att få upp intresset bjöd SOS Alarm in de stora högskolornas tekniska utbildningar till ett hackaton som gick i stapeln i helgen. Fem lag fanns på plats – tre från Chalmers i Göteborg, ett från Tekniska högskolan vid Linköpings universitet och ett från KTH i Stockholm.

Som stöd fick de 32 idéer där det behövs förbättringar, områden som både tagits fram internt och som kommitin utifrån. Men de flesta lagen byggde ändå efter eget huvud och Mattias Hindfelt är mycket nöjd med resultaten.

– Det är ju inte färdiga lösningar men vi kommer att ta in alla och titta på dem internt, inte bara de vinnande förslagen, säger han.

Läs också: Nu kommer SOS Alarms varningar direkt via sms – så funkar det

Tre av de lösningar som togs fram var baserade på artificiell intelligens. Ett förslag använde sig exempelvis av en ljudanalysator som identifierade nyckelord från den hjälpsökande som ringer upp, exempelvis ord kopplade till slagsmål som ”slå” eller ”kniv”.

– Det är extremt sällan en person som ringer upp i en sådan situation är strukturerad och om den som tar emot samtalet då får hjälp av att systemet highlightar vissa ord så kan det vara till hjälp, säger Mattias Hindfelt som också ser möjligheter att systemet kan användas i mer automatiserade system där bottar tar över en del manuella moment.

Och det var också en AI-lösning från ett av Chalmerslagen som tog hem det stora jurypriset – ett gammalt kontrollbord från SOS Alarm i gjutjärn, 17 kilo tungt och med 236 knappar.

– Det handlade om att bygga bottar för olika händelser och använda sig av neurala nät som samlar och lär sig av all vår information tio år tillbaka i tiden tillsammans med en feedbackloop från räddningspersonalen på plats, säger han.

Positionering var ett annat spår där ett lag bland annat byggde en app som kunde hjälpa till att hitta bästa vägen ut vid en nödsiutation för den som befinner sig inomhus.

Läs också: 9 trender som styr utveckling i höst

– Det kan handla om hur man tar sig ut ur Globen exemeplvis, en plats där man inte känner sig hemma. Och det lyftes också lokala lösningar för att grannar ska kunna hjälpa till om det exempelvis börjar brinna. Det kommer mycket som har det tänket nu – att vi ska hjälpa varandra när det händer något. Det gör mig väldigt glad, säger Mattias Hindfelt.