Överst på listan av egenskaper som arbetsgivare efterfrågar är motivation följt av engagerad, kommunikativ och ansvarsfull. Det visar en genomgång av nästan 900 000 platsannonser som Nackademin har gjort.

Och it-branschen är inget undantag – samma fyra egenskaper hamnar överst även där visar genomgången av nästan 45 000 annonser.

På femte plats letar sig dock en egenskap in som sticker ut mot andra branscher – viljan att lära sig. Kanske inte helt överraskande med tanke på hur kompetensbristen tvingar branschen att i högre grad utveckla den befintliga personalen i stället för att nyrekrytera.

Inom it efterfrågas också en del annat som skiljer sig från andra branscher. Teknisk är den egenskap som inte överraskande sticker ut mest och nämns nästan tre gånger mer än i andra branschers annonser.

Läs också: Nytt branschlarm: ”Behövs 70 000 fler som jobbar med it”

Lösningsorienterad, prestigelös, kreativ och nyfiken är också egenskaper som it-branschen värdesätter mer än andra.

Fem buzzwords som förekommer extra ofta i annonserna har också vaskats fram. Drift är vanligast förekommande och finns i ungefär var fjärde annons. Därefter kommer i fallande ordning sql, javascript, universitet och C#. C# är dessutom det buzzword som ökat mest sedan samma tid förra året.

Även i andra branscher efterfrågas ett visst mått av it-kunnande. Inom exempelvis vård och omsorg är fyra av de fem ord som plockats ut it-relaterade: Datorvana, datorkunskaper, Take Care och Office.

Läs också: Söker du jobb fast du redan har ett? Här är nio tips

Och i rapportens sammanfattning pekar Nackademins marknadschef Martina Lindgren på att det också märks inom byggindustrin:

”Efterfrågan på förhållandevis nya kompetenser som AR, VR eller BIM växer inom både it- och byggbranschen, men från, en från början, väldigt låg nivå.”