(CS/Las Vegas) En hemsnickrad tjänst från en italiensk programmerare – som gör att han kan hålla en ständig konversation med sin älskade motorcykel – har imponerat så pass på molnjätten AWS att upphovsmannen fick en egen timme på scen på jättemässan Re:Invent mellan alla föredrag där jättar som BBC och Netflix annars pratade om hur de jobbar med Amazons molntjänster.

Men kanske är detta ett tecken i tiden. Gränsen mellan privata och företagslösningar suddas ut, och det som igår var ett hemmabygge för några få kan nästa dag spridas som ringar på vattnet på den stora marknaden.

Det Gordana Tamburelli, som han heter, har gjort är att konstruera ett eget system för kommunikation med sin älskade mc.

– Mc och mjukvara har alltid varit mina stora passioner, men jag kunde ju inte prata med min mc, och jag ville ha den relationen. Men det är klart att det också har en mängd praktiska funktioner att kunna kommunicera med sin mc, vid olyckor eller om någon försöker stjäla den, till exempel, säger han.

Systemet är byggt av hela kedjan av hårdvara, mjukvara, AI, chattbottar och molntjänster. Med hjälp av en Raspberry Pi, gps-mottagare, en mini-högtalare, 3g-modem, ett Linux-OS och därpå Amazon-tjänster som Polly som förvandlar text till röst, Lex som används för att bygga chattbottar och plattformen för serverlöst, Lambda, så kommunicerar han med sin mc. Genom chattappar eller rösttjänster kan han fråga hur den mår eller var den befinner sig, och den svarar att den mår bra och undrar om de ska ge sig ut på en sväng.

Än så länge är det här systemet den italienska mc- och mjukvarufantastens eget, och inget kommersiellt, men det är tydligt att i alla fall AWS fått upp ögonen för det.

Läs ocksåEskilstuna skjuter ner rykten om stort Amazon-lager

Flera stora media- och streamingbolag finns på plats i Las Vegas där konferensen som brukligt går av stapeln. Inte så konstigt kanske, med tanke på hur mycket data en tjänst som Netflix hanterar, och deras seniora ingenjör Dave Hahn var där för att tala om hur en dag på Netflix teknikavdelning kan se ut. Förutom den egna plattformen Open Connect kör företaget det mesta i Amazons moln – allt från kunddata till algoritmer och verktyg.

– Det är klart att de här enorma informationsmängderna ställer stora krav på hur vi hanterar våra data och på vår arkitektur. Våra kunder ska kunna titta på vad de vill när de vill det, dessutom på vilka enheter de vill – just det är oerhört viktigt. Vi måste kunna anpassa tjänsten efter den särskilda enheten.

– När någon har tid att lägga på underhållning, titta på film, läsa en bok eller gå ut i solen – om de lägger den stunden på Netflix så har vi vunnit. Då måste vi ha innehåll, men det innebär också att vi måste ta rätt beslut när det gäller arkitektur och mjukvara. Allt det spelar roll. Det krävs rätt arkitektur.

”Att vinna sanningens ögonblick” kallar han det.

Dave Hahn
Foto: Mattias MalmqvistNetflix-ingenjören Dave Hahn pratar om att ”vinna sanningens ögonblick”

AWS eldar naturligtvis också på hajpen för serverlöst, och intresset var stort för de här teknikerna som kort sagt innebär att utvecklarna inte behöver bry sig om servrarna. Här heter Amazons giv Lambda och det är tydligt att de lägger mycket kraft här.

– Företagen älskar serverlöst, ropade affärsutvecklingschefen Chris Munns ut från scenen på ett av dagens mest besökta föredrag. Det sparar tid och pengar, och kan användas för webbapplikationer, backend, data processing, chattbottar, Alexa och it-automation.

Läs ocksåJättelikt säkerhetshål – det går att logga in på din Mac utan lösenord

Därefter gav han exempel på företag som hade gjort kostnadsbesparingar på 70–80 procent samtidigt som upptiden för deras system blivit bättre. En talesperson från banken Capital One pratade om att ”de smärtsamma gamla dagarna med servrar i egna datahallar” är över.

– Nu behöver vi inte hantera några servrar. Det är en enkel arkitektur, den kräver mindre övervakning och skalar sig själv. Dessutom sparar vi stora summor med det här, säger han.

Amazon Web Services konferens Re:Invent pågår under veckan i Las Vegas. I dag håller vd:n Andy Jassy sitt anförande.