(CS/Las Vegas) Som bekant bygger AWS tre stora datacenterregioner i Sverige, sedan tidigare har de europeiska datacenter i Tyskland, Irland och Storbritannien. Dessutom är byggen på gång i Frankrike.

Det kommer inte att stanna vid det här. Också i Norden kan vi förvänta oss fler AWS-datacenter.

– Vi expanderar geografiskt, svarar Andy Jassy på frågan om AWS kan tänka sig att bygga i till exempel Finland.

AWS talar om regioner och ”availability zones” – tillgänglighetszoner – där varje region är ett separat geografiskt område, och som har flera isolerade availability zones.

– Vi har i dag 16 regioner där vi har datacenter, 44 tillgänglighetszoner och vi har meddelat att vi öppnar upp 17 nya tillgänglighetszoner, därtill kommer sju stycken som vi inte är redo att presentera ännu. Jag tror att varje större land i sinom tid kommer att vara en region, så det finns nog en möjlighet till att det kommer fler nordiska.

Läs mer: Serverlöst, pratande motorcyklar och Netflix – AWS jättekonferens är igång

När Amazon Web Services beslutar sig för att bygga ett nytt datacenter kollar de på faktorer som hur många som finns i regionen, hur mycket som är outsourcat, vilken infrastruktur som finns i landet och hur kvalificerad personal som finns att tillgå.

– Sverige ligger högt på alla de här områdena, förklarar Andy Jassy varför AWS bygger här.

De svenska partner vi pratar med på mässgolvet säger att Amazon Web Services datacenter i Mälardalsregionen har betydelse både för partner och kunder Det medför både att intresset hos systemintegratörer blir större – att den globala jätten har lokal närvaro – men också att oroliga kunder gillar att deras data förblir innanför landets gränser.

När det gäller just partner i ledet återförsäljare/systemintegratörer så ser Andy Jassy att dessa har ”stora möjligheter”, inte bara när det gäller de stora migreringarna från egna datahallar till molnet – utan kanske framför allt när det gäller att nischa in sig på mindre områden.

deeplens aws
Deeplens är en ny produkt från AWS som är framtagen speciellt för maskininlärning.

– Vi har naturligtvis tusentals systemintegratörer och de gör väldigt många olika saker. Många systemintegratörer försöker göra det enklare för storföretag att göra massmigreringar, men en del fokuserar på maskinlärning, en del på IoT, en del som bara arbetar med SAP-applikationer.

– Nu försöker vi hjälpa dem att arbeta med mindre saker som containrar och serverlöst – här tror jag att det kommer att öppnas upp en mängd möjligheter för systemintegratörer.

Läs mer: Damberg: Därför är AWS Sverige-etablering så viktig för landet

Andy Jassy presenterade också en rad tunga nyheter på produkt- och tjänstesidan under gårdagen. Inom i princip samtliga heta tekniktrender kommer nya produkter, verktyg och tjänster. Ett antal handlar om AI och maskininlärning. Amazons strategi när det gäller maskinlärning är att erbjuda färdigpaketerade verktyg så att deras partners enkelt ska kunna gå in och skapa egna tjänster. Ett sådant verktyg heter Sagemaker.

De visade också upp en videokamera, Deeplens, ämnad för utveckling av maskininlärning.

Tjänsten för igenkänning och analys av foton och video har utvecklats. Företaget kommer med nya verktyg för realtidsöversättningar och förmågan att förstå dokument.

Inom IoT aviserades tjänster som ska kunna hantera alla uppkopplade enheter och sköta säkerheten för dessa.

Andra heta områden som AWS kommer med nyheter inom är containertekniken, där de släpper Amazon Elastic Container Service for Kubernetes. Det är en tjänst som ska göra det enkelt att köra containerplattformen Kubernetes hos AWS utan att behöva installera och sköta de egna Kubernet-klustren.

Flera nyheter som till exempel Aurora Multi-Master och DynamoDB Global Tables går ut på att man kan använda sig av flera olika datacenters eller regioner för att skala och replikera data.